Locuitorii din Timiș vor plăti pentru cât aruncă. RETIM schimbă sistemul de colectare al deșeurilor

retim2
STPT job 1000x200

RETIM va realiza o serie de schimbări în ceea ce privește sistemul de colectare a deșeurilor din județul Timiș. Așadar, urmează să fie introduse încă două pubele: maro pentru deșeuri biodegradabile și albastre pentru hârtie și carton. De asemenea, populația va fi taxată în funcție de cât gunoi aruncă și de tipul acestuia.

În 58 de localități din județul Timiș, în care gunoiul este colectat de către firma RETIM, se vor produce schimbări importante în următoarele luni, cu scopul alinierii la legislația europeană. Mai precis, de anul viitor revine obligatorie colectarea separată a deșeurilor biodegradabile. Acest lucru se va realiza prin împărțirea către populație a unei noi pubele, de culoare maro.

reti6

Deșeurile biodegradabile înseamnă deșeurile, resturile alimentare din gospodărie, gătite sau negătite. Orice face parte din zona alimentară din gospodăria omului sau de la lucru, mai ducem niște mâncare, rămân niște resturi, biodegradabile fiind, sunt subiectul pubelei maro. Se dorește colectarea lor separat pentru că trebuie să fie reciclate. Țintele europene aplicabile din 2025 cer ca jumătate din tot ce înseamnă deșeuri colectate, în județul Timiș sunt peste 200.000 de tone, 100.000 tone vor trebui reciclate: hârtie/carton, plastic, metal, astea rezolvă maxim o treime din cantitatea de 100.000 tone, iar restul biodegradabil. Deci biodegradabil de fapt este cel mai mare ca și volum, reciclabil”, a explicat Dan Pascu, director general Marketing Economic RETIM.

A doua noutate este reprezentată și de introducerea pubelei albastre, destinată colectării hârtiei și a cartonului. Așadar, în total, locuitorii din județul Timiș vor primi patru tipuri de pubele: negre, pentru deșeuri reziduale, galbenele, pentru plastic și metal, maro, pentru deșeuri biodegradabile, și albastre, pentru hârtie și carton.

De asemenea, potrivit reprezentanților RETIM, abonații nu vor mai plăti o taxă per persoană, ci se pregătește implementarea proiectului „Plătește pentru cât arunci”.

Adică o tarifare care este bazată pe volum, pe o gândire foarte simplă, cinstită și corectă. Îi dau omului sau își alege mai degrabă volumul de care are nevoie, cât generează el biodegradabil, cât generează plastic, cât generează rezidual, plastic/metal, hârtie/carton și pe ăla-l plătește. Unii vor face mai puțin, alții vor face mai mult. Cine separă și pune deșeuri reziduale separat, deșeuri biodegradabile separat, astea sunt fracțiile scumpe, va plăti mult mai puțin la același volum generat decât cel care le pune împreună și le plătește pe toate scump. Reciclabilele sunt ieftine, biodegradabilele și rezidualele sunt scumpe. Eu sunt convins că atunci când vom ajunge în faza de semnare a actului adițional la contracte, obligatorie de altfel, cetățenii vor judeca foarte simplu: vor vedea ce e ieftin, vor vedea ce are volum mic și vor alege în consecință”, a declarat Dan Pascu.

retim3

În vederea pregătirii implementării proiectului „Plătește pentru cât arunci”, RETIM a desfășurat și o fază preliminară. Concret, timp de două luni și jumătate, angajați ai firmei au mers în localitățile Timișoara, Lugoj, Giroc și Parța, unde au desfăcut și resortat 1.500 de pubele de la 500 de puncte de colectare. Iar rezultatul a fost că în pubela neagră, aproximativ jumătate din cantitatea de deșeuri era reprezentată de plastic, de fapt, și nu de gunoaie reziduale și biodegradabile, cum ar fi trebuit.

De asemenea, s-a constatat faptul că în pubela galbenă deșeurile nu erau strivite așa cum trebuie. Așadar, după ce angajații RETIM au pliat deșeurile, volumul a scăzut cu aproape 30%.

În total, RETIM acționează ca și operator de colectare a deșeurilor în Zona 1 din județul Timiș, care cuprinde 34 de localități, și Zona 0, care cuprinde 24 de localități. Cele 58 de unități administrativ-teritoriale reprezintă peste 70% din populația totală a județului Timiș.

Înainte de inițierea noului program, vor avea loc discuții cu primarii, iar apoi vor fi aprobate noile modificări prin hotărâri de consiliu local. Iar în final proiectul va fi implementat la nivelul populației.

retim5

retim4

retim1

Brantner 1000x100px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/