Procurorii anticorupție au constatat că avocatul Dan Stan, de numele căruia se leagă începutul amplei anchete DNA, avea un statut aparte printre cei care luau şi discutau deciziile în separeul de la Camera de Comerţ!
„Statutul privilegiat de care a beneficiat Stan Dan la nivelul decidenţilor Consiliului Judeţean Caraş-Severin are la bază relaţia cu Frunzăverde Sorin, încă din perioada în care a îndeplinit funcţia de director executiv adjunct al Direcţiei Juridice şi de Administraţie Publică din Consiliul Judeţean Caraş-Severin (16.03.1998-02.01.2007)”, reţin procurorii anticorupţie. Aceştia spun că, la încetarea raporturilor de serviciu cu Consiliul Judeţean, Dan Stan a continuat colaborarea cu instituţia pe baza contractului 249/2 noiembrie 2007, oferind servicii de asistenţă şi consultanţă juridică. A realizat astfel, între 2008 şi 2013, venituri fiscale declarate la ANAF de 2.749.532 de lei! Suplimentar, avocatul a fost retribuit, „în perioada 2008-2013 cu suma de 28.500 de lei, nefiind stabilită categoria de servicii pentru care a fost remunerat”.
Mai mult decât atât, potrivit acelorași date oficiale de la dosar, la data de 19 martie 2012 s-a semnat contractul de finanţare 128521 între Ministerul Mediului şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin.
Pentru a-l coopta pe Dan Stan, susţin procurorii, „Consiliul Judeţean Caraş-Severin, prin vicepreşedintele Ionesie Ghiorghioni, a emis dispoziţia 78/3 IV 2012, prin care l-a numit în continuare pe Dan Stan responsabil juridic în cadrul proiectului, alături de un angajat al Consiliului Judeţean”.
Cum procurorii DNA adunaseră deja destule documente, au început să cheme tot mai multe persoane la audieri. Persoane care cunoșteau lucruri importante despre caracatiţa din Camera de Comerţ. S-a intrat într-o oarecare stare de panică și s-a trecut la analizarea situaţiei în regim de urgență. Era nevoie de o persoană care să răspundă pentru tot, să scape turma. O astfel de discuţie a fost interceptată ambiental de către procurorii DNA. Sorin Frunzăverde l-a sunat pe Darian Ciobanu şi i-a cerut să vină sus, să „urce Golgota”. Ciobanu a ajuns într-un suflet la Camera de Comerț şi a pus o hârtie pe masă.
Sorin Frunzăverde: Ce-i asta?
Darian Ciobanu: O mai venit una…
Sorin Frunzăverde: Tot de la DNA?
Darian Ciobanu: Da, da… e aceeaşi chestie, se poate că s-a găsit dosarul ăla cu Dan Stan şi ne-a mai chemat la Timişoara.
Sorin Frunzăverde: Din câte ştiu, de la Bucureşti, nu… nu-i de penal, reclamaţia este individuală…
Darian Ciboanu: Pe Dan Stan?
Sorin Frunzăverde: Nu, deci individuală cer… era făcută de, de CĂLIN.
Darian Ciobanu: Trebuie să-l iau la bătaie…
Sorin Frunzăverde: Pe persoană fizică. Nici eu, nici Camera, nici Curtea de Conturi nu a făcut reclamaţia… Se pare că ăsta a făcut-o… şi a făcut-o… o reclamaţie de le-au contopit acuma… A început să returneze din prejudiciu?
Darian Ciobanu: Nimic.
Sorin Frunzăverde: Nimic?
Darian Ciobanu: Nimic. Acţiunile le-au făcut, văzut… e o loterie până nu se termină… e posibilă… ăsta… e formă continuată, nu ştiu cum o văd ei asta… Dar e Dan acuma, adună datele de la BRCT-ul ăsta…
Sorin Frunzăverde: L-a ales Secăşan…
Darian Ciobanu: L-a ales Secăşan, da, în 2006!
Sorin Frunzăverde: Iar eu nu am fost preşedintele Consiliului Judeţean când aţi semnat contractu…
Darian Ciobanu: N-aţi semnat nimic, nimic, nimic… un singur referat semnat de dumneavoastră la o dispoziţie de modificare din 2008.
Sorin Frunzăverde: Modificare de ce?… Bun, de e… nu e… nu-i justificant pentru el?
Frunzăverde și Ciobanu vorbesc atât despre un prejudiciu, cât și despre forma continuată. Dacă e a vreunei fărădelegi, vor stabili organele de cercetare penală!
CITEȘTE ȘI: