Statul Român, bun de plată! „Este un caz evident de încălcarea drepturilor omului”!

Achitat definitiv de instanțele de judecată în dosarul în care i-au fost imputate inițial o mulțime de infracțiuni de corupție legate de mai multe schimburi cu terenuri din Băile Herculane, fostul primar Nicușor Vasilescu dă în judecată Statul Român la Curtea Europeană a Drepturilor Omului!

Vasilescu a revenit în viața publică, s-a înscris în Pro România și va candida pentru al treilea mandat de primar la alegerile locale de anul acesta. A trecut printr-o perioadă grea, pentru care acum cere plata unor daune de către Statul Român. Până atunci are de gând să continue ceea ce începuse în Herculane și a rămas după patru ani în același stadiu. 

„Am avut inițial cinci capete de acuzare, luare de mită, dare de mită, spălare de bani, conflict de interese și abuz în serviciu. Aceste acuzații au fost comunicate presei. După 24 de ore au fost retrase de către Parchet, rămânând doar abuzul în serviciu. Aproximativ trei ani și jumătate a durat până să-mi dovedesc nevinovăția. Am trăit cea mai urâtă, cea mai complicată perioadă a vieții mele. Parchetul nu a reușit să probeze încălcarea legii. Într-un final, pe la ultimele termene, la Curtea de Apel Timiș, Parchetul a depus la dosar Legea Administrației Publice. În rechizitoriu se spunea ceva de genul că, datorită funcției de președinte al unei organizații de partid, mi-am folosit influența asupra consilierilor locali, influență pe care procurorii nu o pot arăta deoarece aș fi fost foarte discret”, a declarat Nicușor Vasilescu pentru expressdebanat.ro. 

Fostul edil din Herculane subliniază că instanțele au stabilit că fapta pentru care a fost trimis în judecată nu există, achitarea nevenind ca urmare a vreunui tertip avocățesc sau a vreunei modificări legislative. În plus, odată cu deschiderea acestui dosar, lui Vasilescu i-ar fi fost verificată întreaga activitate administrativă și politică. „Eu nu am fost verificat doar pentru această presupusă faptă. A fost verificată întreaga Primărie, absolut tot. Au mai fost căutate și altele, absolut totul. Înainte de a mi se întâmpla asta, nu întâmplător, în opt luni, Curtea de Conturi a venit de șase ori la Primărie. A fost verificată întreaga activitate”, a mai spus Vasilescu.

Acesta e convins că a deranjat multă lume în calitate de primar, dar spune că dosarul său nu a fost neapărat unul fabricat. Ar putea fi vorba însă despre excel de zel. „În acea perioadă, trebuiau luați cât mai mulți oameni cu funcții publice și este posibil ca și cei care au deschis acest dosar, printr-un exces de zel, să fi acționat în forță. Evident că am stricat anumite interese, eu am crezut mult timp că am stricat interesele oamenilor politici, dar pe ale oamenilor politici se pare că nu”, a mai afirmat fostul edil-șef. 

Pentru noaptea petrecută în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Caraș-Severin, dar și pentru lunile în care a fost plasat în arest la domiciliu sau control judiciar, Statul Român ar putea să-i plătească bani frumoși lui Nicușor Vasilescu. „Am un proces pe rol deja cu Statul Român. În prima instanță, la Tribunalul Caraș-Severin, a fost respinsă acțiunea mea. Eu am declanșat această procedură în instanțele din țară conștient fiind că nu o să am șanse mari. Dacă nici la Curtea de Apel Timișoara nu-mi e acceptată, legea îmi permite să mă adresez CEDO și eu cred că la CEDO este un caz evident de încălcarea drepturilor omului”, a mai precizat Vasilescu.