Stațiunile turistice de interes local, șansa pentru transformarea județului Caraș-Severin

O facilitate de care pot profita multe localități din Caraș-Severin înzestrate de natură o reprezintă desemnarea lor drept stațiuni turistice de interes local. Nu doar că acestea ar avea parte de o promovare intensă, ci ar putea beneficia și de fonduri suplimentare pentru dezvoltare. Ionuț Popovici, candidat la funcția de deputat din partea PMP, susține creșterea numărului de localități din Caraș-Severin care să primească această titulatură.

„Nu este suficient ca românii din această țară și chiar străinii să știe doar de cascada Bigăr, eventual de Semmeringul bănățean și de Muntele Semenic. Atât de multe zone frumoase sunt demne de toată admirația, locuri cu un aer atât de curat și cu peisaje care îți taie răsuflarea în orice anotimp. Dar pentru ca aceste locuri să devină cunoscute și apreciate, asupra lor trebuie să își aplece atenția oamenii care sunt puși în funcțiile potrivite, în funcțiile din care tocmai asta ar trebui să facă: să valorifice așa cum trebuie locurile din care au plecat. Cadrul legislativ există, doar voința lipsește”, spune Ionuț Popovici.

Recent, orașul Anina a fost desemnat stațiune turistică de interes local. Deși mulți îl consideră un oraș trist, un oraș fără perspectivă sau chiar un oraș mort, Anina a făcut un mare pas spre renaștere. Ce înseamnă asta pentru un oraș așa cum este Anina? Că va avea cu totul alte perspective atunci când vine vorba despre atragerea de fonduri. Implicit, localitatea va fi promovată prin intermediul organismelor naționale din domeniu: Federația Patronatelor din Turism, Asociația Hotelierilor, Asociația Română pentru Cazare și multe altele. În plus, va fi inclusă în catalogul anual al stațiunilor turistice editat de Ministerul Turismului, va fi prezentată pe site-ul Ministerului și va putea fi regăsită pe harta stațiunilor turistice.

Fondurile pe care le poate accesa o astfel zonă sporesc. Astfel, prin bani investiți în domeniul HoReCa, absolut necesar pentru a putea primi turiștii cum se cuvine, s-ar crea locuri de muncă, iar economia locală s-ar dezvolta direct proporțional.

„Anina este însă doar un exemplu. Ceea ce îmi doresc eu este ca și anumite localități din mediul rural să fie incluse în această listă a stațiunilor turistice de interes local, pentru a putea face pași înainte și totodată pentru a schima imaginea turismului din Caraș-Severin. Și mă gândesc aici la Rusca Montană, la Marga, Zăvoi și neapărat Cornereva. Puțini sunt cărășenii care știu că această ultimă comună pe care am menționat-o este cea mai mare din România, fiind chiar mai întinsă ca suprafață decât municipiul București. Pe cei 400 de kilometri pătrați regăsim satul Ineleț, cel la care ajungi urcând efectiv pe o scară. Regăsim și un sit arheologic, mori de apă, dar și Parcul Național Domogled-Valea Cernei. Este așadar o comună de o importanță covârșitoare dacă ne referim la posibilitățile turistice”, explică Ionuț Popovici, candidatul Partidului Mișcarea Populară pentru un loc de deputat, dând doar câteva exemple de localități care ar putea fi desemnate stațiuni turistice de interes local.

(E)