Cine și de ce îl minte pe primarul Ioan Popa?

Între 400 și 600 de teste zilnic. Atât știe primarul Ioan Popa că s-ar face la Reșița pentru depistarea infectărilor cu coronavirus. Cu mici excepții, desigur, în zilele de weekend și în cele de sărbătoare. Numai că „micile” diferențe sunt enorme! Și nu doar în zilele de sărbătoare, ci în fiecare zi.

În contextul în care toată lumea cere mai multe teste, considerând că în lipsa unui număr consistent de teste nu putem avea o imagine clară asupra situației îmbolnăvirilor, primarul Ioan Popa consideră că asta nu e o problemă și că în România chiar se fac testări. În Reșița, spre exemplu, spune Popa, s-ar face zilnic între 400 și 600 de teste. Adică de vreo 4 ori mai multe decât s-au raportat în vreo zi de către Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin de la începutul pandemiei până acum. „Eu am o relație foarte bună cu doamna doctor Tănăsie de la laboratorul din Reșița, ambele aparate sunt funcționale la ora asta, se fac testări pe Reșița, din datele pe care le am eu, între 400 și 600 pe zi”, ne-a declarat Ioan Popa.

Revenind, DSP Caraș-Severin raportează zilnic numărul de testări și în cea mai mare parte a timpului numărul lor se situează sub 100. În 20 noiembrie, atunci când în România s-au făcut cele mai multe teste (1,86 la 1.000 de locuitori), în Caraș-Severin se înregistrau… 82!

Este adevărat, la numărul raportat de DSP, care astăzi, 4 decembrie, era de 95, se adaugă testele contra cost care se pot face la Spitalul Județean de Urgență Reșița, însă numărul acestora nu depășește 50/zi. Și totuși… până la 400, ca să nu spunem 600, e cale lungă…

„Eu mă uit zilnic pe COVID la nivel mondial și dacă vrem să vedem ce face România sau cum stă România, intrăm acolo. Suntem peste Polonia și peste Franța. Vă rog să vă uitați și să vedeți că numărul de testări este unul de care nu ne este rușine, suntem în media europeană, nu cred că este o problemă aici”, a mai spus primarul Reșiței.

Dacă Polonia nu ne-a sunat ciudat, faptul că România s-ar situa peste Franța a fost cam bătător la ochi. Așa că am căutat și noi. Ce am descoperit? Că în ultimele 24 de ore, în Franța s-au efectuat 2,32 teste la 1.000 de locuitori, în timp ce în România – 1,17 teste la 1.000 de locuitori. Asta în condițiile în care în Franța trendul de testare este în scădere.

Nu știm cine îl informează pe Ioan Popa și cine îi furnizează astfel de date, însă cel în cauză e defazat rău. Dacă până la urmă se adeverește și zvonul că aparatul de testare donat în primăvară de Primăria Reșița Spitalului Județean nu este folosit, ci doar cel de la Consiliul Județean își dovedește utilitatea, atunci chiar că ar trebui să îl demiteți pe mincinos, domnule primar, sau dacă nu e cazul, atunci măcar să nu mai plecați urechea la el!