„Pinul negru Bănăţean” în Băile Herculane

Organizat de Administraţia Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei în parteneriat cu Primăria Băile Herculane, Festivalul „Pinul negru Bănăţean” a ajuns în acest an la a noua ediţie. Evenimentul va marca atât Ziua Parcului Naţional Domogled -Valea Cernei, cât şi Ziua Europeană a Parcurilor Naţionale şi Naturale.

Tradiţionalul eveniment va debuta ca în fiecare an cu defilarea reprezentanţilor comunităţilor limitrofe în portul tradiţional caracteristic fiecărei zone, pe traseul Piaţa Hercules – Hotel Cerna. Apoi, fiecare comunitate care are interese în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, şi nu numai, se va implica direct, prin participarea în cadrul spectacolelor în aer liber. Acestea vor oglindi identitatea culturală şi tradiţiile zonei. Pe scena din parcul central al staţiunii vor urca ansambluri folclorice din Mehadia, Cornereva, Isverna, Baia de Aramă, Padeş, Motru Sec, Ponoare şi Băileşti. În cadrul festivalului se va desfăşura şi concursul de creaţie cu tema „Pinul negru Bănăţean”, competiţia fiind un obicei pentru unităţile şcolare din majoritatea comunităţilor. Elevii participanţi îşi vor arăta talentul la diverse secţiuni – desen, pictură, eseuri, poezie şi cântece – lucrările acestora fiind jurizate şi recompensate cu premii constând în diplome, cărţi, rechizite şi dulciuri.

Festivalul « Pinul negru Bănăţean » este o bună oportunitate de diseminare şi promovare a informaţiilor de interes local, regional şi naţional, în ceea ce priveşte importanţa de protecţie şi menţinere a acestor păduri protejate pe plan European. De altfel, în decursul anilor, datorită acestui festival,  pinul negru de Banat a devenit o emblemă a zonei, ceea ce impune respect şi protecţie. De aici decurge şi motivaţia organizării acestui eveniment cu obiectiv multiplu, acela de menţinere a tradiţiilor, a diversităţii naturale şi a promovării acestora”, explică pentru Express de Banat Andrea Cristescu, reprezentantul Administraţiei Parcului Naţional Domogled -Valea Cernei.

Festivalul a fost iniţiat în cadrul  Proiectului „Pădurile de Pin Negru de Banat – Parte a reţelei NATURA 2000”, având obiectivul: „Conservarea pe termen lung a pădurilor submediteraneene de Pinus Nigra Banatica, incluse în Parcul Naţional Domogled -Valea Cernei”.

foto 058