Stațiunea Băile Herculane renaște din propria-i cultură!

Artă stradală, arhitectură, muzică și film – sunt elementele prin care se încearcă revitalizarea stațiunii Băile Herculane, în cadrul unui proiect finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică (ACIA) a accesat un proiect pentru a veni în ajutorul perlei de altădată numită stațiunea Băile Herculane. Proiectul se numește „Băile Culturale Herculane” și beneficiază de un buget de 77.260 de lei din partea Administrației Fondului Cultural Național.

În cadrul acestui proiect, care se va derula în perioada 27 august – 2 septembrie, „se vor realiza o serie de evenimente ce țin de artele vizuale și arhitectură cu scopul de a facilita promovarea patrimoniului local, prin îmbinarea resurselor culturale (grupul de artiști invitați) și a resurselor naturale din stațiunea Băile Herculane, concentrându-se pe ceea ce are stațiunea de oferit”, spun organizatorii pe pagina oficială de Facebook a evenimentului.

Inițiativa tinerilor de la ACIA presupune prospectarea celor mai importante clădiri din stațiune, a locurilor mai puțin cunoscute, dar care pot fi întrebuințate într-un fel sau altul și evidențierea frumuseților naturale care sunt trecute, de obicei, cu vederea. „Ne dorim să facilităm promovarea patrimoniului local. Îmbinăm resursele culturale și cele naturale din stațiune. Punem accentul pe design urban și înfrumusețarea locului. Reactivăm spații nefolosite din oraș. Răspundem la nevoia de a adăuga valoare vieții cotidiene și alegem să dezvoltăm soluții și proiecte alternative. Propunem cunoașterea clădirilor și monumentelor și a istoriei lor, legând trecutul de prezent prin pictură murală. Punem în valoare capacitatea participanților de a potența spațiul și de a atrage atenția asupra Băilor Herculane. Încurajăm alți operatori culturali și instituții publice să stabilească un dialog între cultură și comunități. Creăm un spațiu perfect de simbioză între om și natură. Și sperăm să ne vedem acolo! 27 august – 2 septembrie, Băile Herculane”.

publicitate ziar expresb 1000x100

Pentru a putea pune totul în practică, inițiatorii proiectului caută voluntari. Anunțul a fost făcut vineri, pe pagina oficială a proiectului. „Dacă ajungi la Băile Herculane la sfârșit de august — început de septembrie și ți-ar plăcea să lucrezi cu noi, te așteptăm ca voluntar într-unul din departamentele Băilor Culturale Herculane: PR, Street Art, Coordonare, Evenimente și Logistică. E ceva de lucru, dar va fi o experiență care merită din plin efortul. Fii fără griji, ne vom și distra pe parcurs! Te-am convins? Vrei să faci parte din echipă? Trimite-ne un e-mail scurt despre tine pe adresa baileculturaleherculane@gmail.com până pe 17 august și lasă-ne numărul de telefon. Ai nevoie de mai multe informații? Poți să ne trimiți un mesaj pe FB (https://www.facebook.com/baileculturaleherculane), pe mail (vezi mai sus) sau să ne suni la 0740894946 (Andreea)”.

Cu sprijinul Asociației LOCUS, se încearcă și includerea ansamblului istoric de la Băile Herculane în Patrimoniul UNESCO.

Asociația Culturală pentru Intervenție Artistică are ca scop desfășurarea de activități culturale, artistice, sociale și educative și abordarea artei ca intervenție culturală pe plan național și internațional, prin promovarea acesteia într-un mod interdisciplinar.