Stațiune de lux „rasă” de pe hartă. Refugiul vedetelor de la Hollywood a ajuns o ruină!

În Munții Aninei, în urmă cu un secol, funcționa una dintre cele mai luxoase stațiuni din Europa. La fel cum Băile Herculane era renumită în trecut pentru regii austro-ungari, Vila Elisabeta este celebră în rândul vedetelor de la începutul anilor 1900.

Dacă în trecut împrejurimile orașului Anina murmurau de forfotă, muzică de calitate și bună dispoziție, astăzi de-abia dacă se mai văd resturile a ceea ce a existat odată. Cei care au elaborat monografia localității spun că este posibil ca Vila Elisabeta nici măcar să nu existe pe harta monumentelor. În contextul în care toate țările civilizate își conservă istoria, noi ne batem joc de trecut. Ba mai mult, ne simțim confortabil atunci când ne îngropăm propria identitate.

În secolul al XIX-lea, nemții din zonă au înființat staţiunea de lux, prin ridicarea mai multor vile. Acesta era refugiul favorit al marilor vedete ale vremii, dar și al liderilor de națiuni. În prezent … mai sunt doar amintiri!

„Vila Elisabeta nu mai există. De fapt, dacă e să luăm lista oficială, jumătate din monumente nu mai există, pentru că au fost rupte și făcute una cu pământul. Altă parte sunt trecute unde nu au existat vreodată. De exemplu, pe remiza de pompieri sunt patru numere trecute de la Monumente, care existau la cinci kilometri de obiectivul în sine”, a declarat Alin Mărăsoceanu pentru Express de Banat.

Edilul-șef al Aninei, Gheorghe Românu, ar clarifica cumva situația, dar cum proprietarii au fost privați, procedura este greoaie. „Este un CF care trebuie trecut pe primărie și nu am reușit. Dacă nu e al nostru, nu pot să fac nimic. Terenul aparține unei persoane din Austria. Încercăm să rezolvăm această problemă cu persoana în cauză. În primul rând trebuie să o identificăm, să vedem care este situația”, a precizat primarul Aninei.

Până atunci însă, administrația locală are în plan amenajarea altor obiective, la fel de importante pentru comunitatea locală. „Avem în vedere să reabilităm primăria veche, pe care vrem să o transformăm într-un muzeu. Cu bani de la Guvern, suntem în lucru, am făcut contract cu proiectanți, arhitecți, există un studiu de fezabilitate. Se lucrează!”, a adăugat Românu.

În plus față de fostul sediu al administrației, primăria mai lucrează la realizarea Muzeului Mineritului,  în valoare 4.000.000 euro și realizarea Mocăniței pe traseul Crivina – Valea Minișului. Valoarea implementării acestuia din urmă se ridică la 6.000.000 euro. Proiectele sunt deja pregătite, dar trebuie să obțină finanțare, pentru că sumele sunt fabuloase și imposibil de regăsit în bugetul local.

FOTO: http://imagoromaniae.ro/


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/