Stațiile de transfer sunt gata. Alte întârzieri sunt penalizate puternic!

Proiectul referitor la deșeuri este în întârziere în Caraș-Severin, însă cei care îl gestionează sunt optimiști și cred că până la finele anului se va încheia o mare parte din acesta. Graba este justificată, mai ales în contextul în care, după data de 1 ianuarie, costurile sunt suportate din bugetul județului, întrucât UE nu mai alocă niciun leu.

Managerul de proiect, Victor Naidan, director în cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin, a susținut astăzi o conferință de presă, în cadrul căreia a prezentat stadiul unuia dintre cele mai importante proiecte derulate în județ. Acesta a declarat că motivul care a stat la baza întârzierii a fost legat de evoluțiile dezastruoase ale constructorilor în cadrul contractelor. Dacă în trecut autoritatea publică nu avea de unde să deconteze banii, astăzi lucrurile s-au schimbat.

Suntem într-o situație complet nouă, în care banii există în mod real, nu e vorba doar de finanțare, e vorba doar de asigurarea condițiilor de cash flow de către CJ. Am avut un credit de 100 de milioane, din care avem activ în momentul acesta încă 50 de milioane de lei. Stau în bancă în stand by, așteptând facturi care să deconteze lucrări executate și acest lucru nu se poate întâmpla”, a explicat Naidan.

Stațiile de transfer sunt gata!

Cea mai bună veste la momentul actual e că cele trei stații de transfer, construite la Oțelu Roșu, Pojejena și Bozovici, sunt gata, iar reprezentanții CJ se vor deplasa în teritoriu pentru a semna recepția lucrărilor. Evident, dacă totul este în regulă. „Unul din lucrurile care ne mai luminează în zilele acestea este faptul că mâine vom începe periplul prin cele trei locații ale contractului de stații de transfer, în vederea semnării certificatului de finalizare a lucrării. Deci, iată că acel contract care trebuia să se termine la finele lunii februarie 2015 îl avem la jumătatea lui decembrie, același an, finalizat. Lucrul acesta a fost posibil, după părerea mea, prin schimbarea conducerii administrative a proiectului. Sucursala Hidroconstrucția are din august un nou director, o nouă structură de conducere și acești oameni au reușit să facă în trei luni de zile ceea ce era programat să se facă, dar nu a fost făcut timp de aproape 10 luni. Chiar de 12 luni, dacă stau să mă gândesc bine“, subliniază Naidan. La aceste lucrări s-a reușit o economie de 200.000 de lei față de cheltuiala preconizată inițial.

Deponeul de la Lupac este gata în proporție de 57 la sută, potrivit autorităților județene, iar utilajele care trebuie să ajungă mai vin în completarea procentului cu încă 30 la sută. Asta înseamnă o decontare a lucrărilor în proporție de 85-97 la sută.

La contractul de închidere al depozitelor urbane, lucrările propriu-zise sunt finalizate, însă acum se fac cele adiacente. În prezent se fac lucrări de forare pentru puțurile de captare de biogaz. Oficialii CJ spun că pot deconta peste 90 la sută din contract până la finele acestui an.

Toți cei trei constructori sunt penalizați în prezent. Rămâne de văzut cât de mari vor fi penalitățile aplicate de CJ Caraș-Severin.

„Termenul iniţial de finalizare a proiectului era octombrie 2015, dar a fost prelungit până în decembrie, deoarece contractele nu au fost finalizate. Există două tipuri de situaţii majore în întârzierile acestui contract: unele care sunt justificate tehnic şi nu duc la penalizarea constructorilor şi altele care sunt în culpa constructorilor şi care atrag penalităţi de 0,1% din valoarea întregului contract, dar nu mai mult de 15% din total. De asemenea, în cursul lunii decembrie, în urma unei analize efectuate în colaborare cu autoritatea de implementare a Programului Operaţional de Mediu s-a recurs la prelungirea contractului de finanţare, până în luna iunie a anului viitor, în nişte condiţii speciale. Lucrările care nu se plătesc până la 31 decembrie 2015 vor fi efectuate din fondurile beneficiarului, respectiv din bugetul Consiliului Judeţean şi nu vor mai fi rambursate de către Comisia Europeană“, a concluzionat Naidan.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/