Stația de epurare din Jupa, cartoful fierbinte dintre Aquacaraș și Primăria Caransebeș

Directorul general al Aquacaraș a atras atenția Primăriei Caransebeș asupra situației în care se află stația de epurare de la Jupa, sat aparținător municipiului. În cadrul recentei ședințe de Consiliu Local, Nicolae Miu Ciobanu a declarat că stația de epurate a fost preluată în 2011 fără să fie în stare de funcționare și fără documentația de construcție și recepție.

De 7 ani stația de epurare nu este funcțională, în prezent Aquacaraș fiind obligată să plătească Apelor Române sume importante de bani pentru deversările făcute la Jupa.

„S-a preluat stația fără să fie în stare de funcționare și fără să avem documentația necesară. În momentul de față eu sunt obligat, pentru că nu epurează, apa menajeră trece pe lângă ea pentru că nu se poate pune în funcțiune, nu am documentație, s-au stricat toate instalațiile și plătesc penalități de 400 de milioane de lei vechi pe lună, la Apele Române, pentru că fac deversări în mediul natural a apei pe care ar trebui să o tratez”, a spus Nicolae Miu Ciobanu.

Directorul Aquacaraș susţine că acestea sunt problemele comunității, pe care la rândul ei comunitatea ar trebui să se rezolve. „Societatea este într-o gaură atât de mare și din cauză că și-a permis să înregistreze aceste pagube anual de la nivelul municipiul Caransebeș, cum ar fi stația de epurare de la Jupa sau fosta uzină de apă de la balta Sărată”, menționează directorul Aquacaraș.

Primarul Felix Borcean a răspuns că acum se familiarizează cu astfel de probleme și va convoca o ședință pentru a aduce la masa discuțiilor specialiști în domeniu și juriști, pentru a trage o concluzie despre ce se poate face cu stația de epurare de la Jupa, dar și cu vechea uzină de apă.

Menționăm că Stația de epurare a fost construită în baza unui proiect finanțat din fonduri comunitare, investiția de 3.570.000 de lei constând în alimentare cu apă, canalizare și stație de epurare în zona periurbană Jupa, adică: realizare 1,7 km de aducțiune, 3,6 km de distribuție apă, 4 km rețea de canalizare și stație de epurare.