Start producției la emz-Hanauer, Reșița! A fost pornit motorul investiției de 8,5 milioane de euro

53056230032 08d804ffa7 c
1000x100 resita 02

Grupul german emz-Hanauer a deschis astăzi, oficial, porțile primei fabrici din România, mai exact în parcul industrial de pe Valea Țerovei din Reșița. 22 de angajați la început, urmați, pe viitor, de alți 400.

După doi ani, amplul proiect al companiei emz-Hanauer s-a conturat, a ajuns la final și a prins viață. De astăzi, 19 iulie, s-a dat startul primei producții de componente și sisteme pentru aparate electrocasnice precum încuietori și sisteme de blocare a ușilor, module LED și senzori, sisteme integrate și acumulatoare electrice. Pe aceste segmente, EMZ este liderul pieței mondiale de electrocasnice mari, iar fabrica ridicată la Reșița este prima din România, pentru a fi aproape de locul unde clienții săi au fabrici, și cea de-a treia din Europa pe care nemții o dețin.

„Am venit aici deoarece ne doream o locație care să deservească piața din sud-estul Europei, precum și piața din Turcia. Am ajuns la concluzia că Reșița este locul perfect, deoarece am văzut că orașul crește și se dezvoltă și există interes și investiții în domeniul educațional și al infrastructurii. Noi, compania emz, ne dorim să fim într-o zonă în care există o calitate a vieții, unde oamenilor le face plăcere să trăiască și unde există un progres. Și noi ne dorim să ne dezvoltăm, să ne creștem afacerea de aici și avem nevoie de oameni de calitate pentru a ne atinge acest obiectiv. În concluzie, suntem fericiți că suntem aici”, a declarat Thomas Hanauer, președintele emz-Hanauer.

53056229962 bceafaea32 c

O investiție de 8,5 milioane euro în Reșița

Noua fabrică din municipiul de pe Bârzava, gura de oxigen pentru reșițeni, a cărui investiție totală se ridică la nu mai puțin de 8,5 milioane de euro, se întinde pe o suprafață de 5.000 mp, din care 2000 de mp sunt rezervați pentru birouri și depozit, iar 3000 mp pentru zona de producție. Tăierea panglicii a avut loc după 2 ani de la inițierea proiectului și la un an după începerea propriu-zisă a construcției, iar acum fabrica din Reșița se alătură locațiilor de producție EMZ din Germania, Cehia, Mexic și China.

De menționat este faptul că emz-Hanauer furnizează componente și sisteme ce vor fi integrate în mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, uscătoare de rufe si frigidere, fabricate de importanți producători din domeniu precum Electrolux, Whirlpool, Bosch/Siemens, Miele, Liebherr, Samsung, GE și Haier. De asemenea, ca parte a strategiei companiei de a minimiza amprenta CO², construcția de la Reșița este echipată cu un sistem de panouri fotovoltaice de 250 Kwp.

„Discutăm de o clădire foarte modernă cu tot ce înseamnă tehnologii pe partea de încălzire-răcire, pompe de căldură, aer-aer și sisteme fotovoltaice care să ne asigure autonomie și să putem să funcționăm fără să fim dependenți de sursa de gaze cu care știm cu toții, au fost probleme în ultima perioadă și ne-am dorit autonomi din acest punct de vedere, drept pentru care gaze nu există în această clădire, totul este electric. Sistemele de iluminat și de climatizare sunt automatizate și optimizate, astfel încât consumul să fie cât mai mic”, a declarat Daniel Olaru.

53057297288 81bfd7b7ef c

Reșița și Banatul de Munte are în ADN tehnologia, industria

Faptul că nemții au ales Reșița, în detrimentul Sibiului și Devei, este una dintre cele mai mari mulțumiri ale primarului Ioan Popa, liantul fără de care investiția nu ar fi fost posibilă în oraș:

„Eu sunt foarte fericit că au ales Reșița, dar vreau să vă spun că pașii nu sunt atât de ușori, deciziile se iau greu, de multe ori sunt subiective. Am reușit să îi convingem să vină aici și sunt mulțumit de asta și faptul că lucrurile au decurs bine și ca și construcție și ca angajări de resursă umană dovedesc că nu i-am păcălit, am fost onest cu ei și asta le dă încredere, firmei emz, în primul rând, dar și altor companii de etnie germană, să vină înspre Reșița. Mă bucură foarte mult acest lucru deoarece este ca o carte de vizită pentru oraș.

Reșița și Banatul de Munte are în ADN tehnologia, industria și nu este o glumă. Să luăm un exemplu, ce ar fi să mergem într-o țară din Africa, fără să minimalizez potențialul sau capacitatea africanilor, dar să mergi într-o zonă care nu a avut nimic de-a face cu tehnologia și să încerci să faci ceva. Evident că nu ai un ADN acolo care să vină să te sprijine. Noi avem acest ADN, nu l-am pierdut, nu se pierde într-o perioadă de 20-30 de ani și sunt convins că putem să reconstruim pe ceea ce a avut Reșița în istoria din ultimii 250 de ani”, a declarat Ioan Popa.

publicitate tmc 640

53056818611 d873ef7a70 c

Locuri de muncă la emz-Hanauer

Dacă pentru început în fabrică sunt doar 20 de angajați, echipa se mărește periodic, astfel că numărul acestora va crește până la finalul anului la 50-100 de persoane, în funcție de cererea de pe piață, urmând ca pe viitor, la emz să își desfășoare activitatea aproximativ 500 de persoane. Prin urmare, toți cei care sunt aflați în căutarea unui loc de muncă, cu un salariu atractiv, peste media locală, după cum asigură directorul general al companiei, își pot depune oricând CV-urile, la sediul companiei. Până în acest moment sunt peste 700 de CV-uri depuse, din care evident se va face trierea, în funcție de nevoile firmei.

„Există interes și local și din exterior, există foarte multe persoane care își doresc să revină în țară, din Germania, în special, și care au depus CV-uri. Nivelul de salarizare este unul mediu, suntem peste piața locală în momentul de față și ne dorim să rămânem la același nivel pentru că avem nevoie de oameni competenți, iar nivelul de salarizare este un factor motivator pentru o echipă competentă.

Dorința noastră și planul nostru nu este doar de a face producție în Reșița, ci de a crea un centru de competență pentru zona de cercetare și dezvoltare produse noi și nu numai. Ne dorim să aducem în Reșița și funcții corporate pe care le putem acomoda în România și care vor avea activități la nivel global”, a mai precizat Daniel Olaru.

53056818876 03a47f4fd3 c

La evenimentul de inaugurare a noii locații de producție au fost prezenți: autoritățile locale, Thomas Hanauer – președinte; Andreas Weidmüller – vicepreședinte financiar; Veit Schmucher – vicepreședinte operațional; Michael Forster – vicepreședinte achiziții strategice și Markus Block – director resurse umane, dar și echipa emz-Hanauer România, condusă de directorul general Daniel Olaru.

53056230262 3326c7d887 c

53057002504 1d3b96d0a5 c

53057295778 fa4822393b c

53056818996 233737763e c

53057197610 8c9c035a86 c

publicitate Timisoara banner maxagro