Starea de urgenţă aplicată la Moldova Nouă. Care sunt noile măsuri?

Reducerea programului de lucru cu publicul, dezinfectarea zilnică a spațiilor publice cel mai des frecventate, anularea activităților sportive – reprezintă doar câteva măsuri puse în aplicare în orașul de la malul Dunării odată cu decretarea stării de urgență pe întreg teritoriul României.

Pentru a ține orașul pe care îl conduce cât mai departe de temutul virus din China, primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, a explicat modul în care se va acționa pe raza UAT-ului în vederea împiedicării răspândirii coronavirusului:

„În primul rând, continuăm campania de dezinfecție la nivel de oraș: stații de autobuz, piața Agro-Alimentară, parcuri. Am anulat orice activitate sportivă la sala de sport din Orașul Nou cum de altfel luăm în calcul anularea evenimentelor culturale cu ocazia Sărbătorilor Pascale, dacă contextul nu va fi unul favorabil. Toate unitățile de învățământ au beneficiat de produse speciale pentru igienizarea spațiilor în mod corespunzător evitând orice risc în momentul reînceperii activității școlare. Îi rog pe toți cetățenii care vin din țările afectate de coronavirus să anunțe primăria de statusul lor și locația în care vor intra în autoizolare. Dacă cetățenii orașului observă sau cunosc oameni care nu respectă autoizolarea îi îndemn să ne anunțe imediat”.

Începând de astăzi, audienţele vor fi suspendate până la data de 16 aprilie, cu posibilitatea prelungirii acestui termen dacă va fi cazul.

Petiţiile, precum şi orice alte cereri adresate instituţiei vor fi transmise în scris sau electronic pe adresa de e-mail: contact@moldovanoua.com sau la Registratură. Cererile privind eliberarea de adeverinţe, certificate de atestare fiscală sau orice alte documente, însoţite de numărul de telefon al solicitantului, vor fi depuse la Registratură.

Întâlnirile între angajaţii Primăriei şi cetăţeni sunt interzise, cu excepţia unor cazuri urgente, în timp ce documentele eliberate de Primăria Oraşului Moldova Nouă vor fi transmise solicitantului prin poştă.

Toți cei care se vor prezenta pentu depunerea/ ridicarea documentelor, pentru plata taxelor vor folosi substanțele dezinfectante puse la dispoziţie, cetățenii având de asemenea obligația de a păstra distanța impusă, cea de 1 metru, între persoane.

Activitatea Biroului Impozite şi Taxe Locale va funcţiona în regim restrâns, în sensul că zilnic vor funcţiona două ghişee (program normal), accesul fiind limitat în vederea asigurării unei distanţe minime necesare între persoane.

Se va proceda la dezinfecţia frecventă a habitatului mijlocului de transport la finalizarea cursei: suporţi de susţinere, uşi, scaune, mânere. Mijloacele de transport vor fi dotate cu dispensere cu gel antibacterian, șoferii având obligația de a purta mănuși și măști de protecție.

Mai mult decât atât, unitățile alimentare au fost notificate, printr-o echipă formată din Poliția Locală și SVSU, cu privire la normele de igienă care se impun în această perioadă. Iată mai jos câteva dintre acestea:

-accesul în magazin să fie limitat la 15-20 de persoane;

– informarea constantă a clienților de păstrare a distanței de cel puțin 1 metru față de persoanele din magazin sau de casa de marcat;

– dezinfectarea cărucioarelor și coșurilor de cumpărături;

– dezinfectarea caselor de marcat la nivelul benzilor de produse, POS-uri, tastatură, separatoare clienți;

– dezinfectarea spațiului de lucru de către casieri cu o frecvență de 30 de minute, la intrarea și la ieșirea din tură;

– instalarea de dispensere cu soluție dezinfectantă pentru angajați și clienți la intrarea în magazin, dar și în zonele cu produse proaspete;

– dotarea angajaților cu mănuși de protecție și pulverizatoare cu soluție dezinfectantă: minimul 60% alcool.

„Vă îndemn să evitați deplasările inutile, să vă informați din surse oficiale, să evitați contactul cu alte persoane, să mențineți igiena personală și o stare pozitivă, dar atentă. Este un moment în care trebuie să ne unim în gând și trăire, să ne protejăm reciproc, să tratăm situația cu maximum de seriozitate și să respectăm regulile impuse”, a mai ținut să transmită edilul.