Actuala conducere a Consiliului Județean e somată să rezolve de urgență problema Centrului de Management al Deșeurilor de la Lupac! O afacere care a mirosit urât încă din prima zi și care astăzi pute rău de tot. Atât de tare încât au simțit și cei de la Oficiul European pentru Luptă Antifraudă!
Trebuia să fie inaugurat cu mai bine de doi ani în urmă. Nu e gata însă nici astăzi. Mai mult, ceea ce s-a construit a început să se surpe. Oficial, sunt erori de proiectare. Neoficial, nu s-ar fi făcut studii geo. De fapt, ele există pe hârtie, dar în teren n-ar fi pășit nimeni. Asta contează mai puțin acum, sunt alții care vor căuta explicații. Cel mai probabil le vor consemna într-un dosar. În literatura de specialitate i se spune rechizitoriu. Îl lecturează de obicei judecătorii. Revenind însă la gunoaie, Silviu Hurduzeu s-a trezit cu ele pe cap. Proiectul e din vremea altora, el doar l-a preluat din mers și trebuie să-l facă funcțional. Tot el încasează înjurăturile primarilor și cetățenilor nemulțumiți. Cei de dinainte s-au spălat repede pe mâini și se bucură, mai tare sau mai puțin, de bani. De foarte mulți bani! Dar și de ei se vor ocupa tot oamenii care întocmesc rechizitorii.
La Lupac nu se colectează, selectează și reciclează astăzi după norme europene din două motive. În primul rând din cauza bazinului de levigat. În al doilea rând, din cauza unui acoperiș. Astea sunt explicațiile oficiale oferite de președintele Hurduzeu și vicepreședintele Popovici. Și asta pentru că așa li s-a comunicat și lor, ei nefiind experți constructori. Numai că, în realitate, situația e mult mai gravă. La bazinul de levigat nu s-a rezolvat nimic. S-ar fi improvizat ceva astfel încât să se împiedice fisurarea. Dar în niciun caz nu e utilizabil. Iar asta o demonstrează și lucrarea scoasă la licitație de Consiliul Județean în sistemul public de licitații: „Proiectare tehnică, asistență tehnică din partea proiectantului pentru «Remediere bazin levigat»”. O altă problemă este termenul! Maximum nouă luni de la data semnării contractului de către ambele părți! Atenție, doar proiectare și asistență tehnică!
Situația e deja cunoscută în toate primăriile din județ. Avertismentele sunt clare. Se intră în faliment! Luca Mălăiescu, primarul orașului Oțelu Roșu, este doar unul dintre edilii care spun că nu se mai poate. „Eu i-am sugerat domnului prefect să stabilească un comandament de urgență sau ceva de genul ăsta pentru că nu ne mai putem juca. Toate deponeurile din județele limitrofe au acceptat până acum deșeurile de la noi din județ, dar acum, și Hunedoara, și Aradul au interzis. Noi suntem într-o situație foarte critică, care în două sau trei luni va exploda. Vom fi nevoiți să ducem la distanțe foarte mari, cu costuri enorme. Dar s-ar putea nici cu costuri uriașe să nu-l mai putem duce. Eu am sugerat să discutăm în regim de urgență aceste aspecte. E o situație de dat cu pumnul în masă, noi nu mai putem plimba hârtii! Suntem singurul județ din vestul României care nu are deponeu temporar. Noi nu am făcut așa ceva, ceea ce din punctul meu de vedere e o greșeală mare de tot!”, a spus revoltat Mălăiescu.