România a depășit pragul de 4.000 de îmbolnăviri, înregistrate în 24 de ore, iar în mai multe județe din țară, printre care se află atât Timiș, cât și Caraș-Severin, a fost depășit pragul de infectare de 1,5 îmbolnăviri la mia de locuitori, cumulat pe o perioadă de 14 zile. Contextul epidemiologic a forțat autoritățile să prelungească starea de alertă pentru încă 30 de zile, iar începând de astăzi, la nivel național, intră în vigoare mai multe măsuri.
„În principal, se instituie obligativitatea purtării măștilor în anumite categorii de spații aglomerate, cum ar fi stații de autobuz, peroane, târguri sau oboare pentru o incidență cuprinsă între 1.5 și 3 la mie, iar în localitățile în care se depășește incidența de 3 cazuri la mia de locuitori, CJSU propune instituirea obligativității măștilor în toate spațiile deschise, nu numai în cele aglomerate. Este o măsură de protecție suplimentară”, a declarat premierul Ludovic Orban, în cadrul deschiderii ședinței de Guvern din 14 octombrie.
O altă măsură vizează domeniul HoReCa. „Am avut consultări cu reprezentanții instituțiilor de cultură și HoReCa. Am luat decizia de a schimba reglementarea privind modul de funcționare a teatrelor, cinematografelor, restaurantelor și cafenelelor utilizând un sistem similar cu cel folosit în școli. Am stabilit trei intervale. Dacă indicele este cuprins între zero și 1,5 la mie, vor funcționa teatrele, cinematografele la o capacitate de 50%, dacă indicele este între 1,5 și 3, permitem funcționarea acestor activități, dar cu o capacitate redusă la 30% și doar la o rată de infectare de peste 3, decidem, începând cu 15 octombrie, suspendarea acestor activități pe o perioadă de 14 zile sau să se redeschidă când indicele coboară”, a mai spus premierul.
CITEȘTE ȘI: Reguli noi de funcţionare a unităţilor HoReCa pe timp de pandemie
De asemenea, va avea loc testarea săptămânală, prin grija direcțiilor de sănătate publică, a personalului de îngrijiri care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile.
În documentul emis de CNSU, mai este specificat că activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective, se desfășoară în interiorul și/sau în afara lăcașurilor de cult cu respectarea regulilor de protecție sanitară, stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne. Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate”.
Totodată, a fost interzisă organizarea de evenimente private precum nunți, botezuri sau mese festive, atât în spații deschise cât și închise precum saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli sau corturi de evenimente, în perioada stării de alertă.
În schimb, „se permite, în condițiile Legii nr.60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane șicu respectarea următoarelor măsuri: a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții; b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul; c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană acolo unde este posibil; d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materialele pe perioada desfășurării mitingului; e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2”.
La apariția a 3 cazuri de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, într-un interval de 7 zile consecutive, în spațiile destinate cazării elevilor sau studenților a fost propusă instituirea măsurii de închidere a clădirii pentru o perioadă de14 zile. Pentru elevii sau studenții care nu au posibilitatea să se deplaseze la domiciliu sau la o altă locație, se asigură, de către unitatea de învățământ responsabilă, cazarea în condiții de carantină, precum și măsurile necesare pentru sprijinirea asigurării necesităților de bază.
De asemenea, vor fi intensificate verificările în ceea ce privește transportul elevilor la școală, iar în cazul în care se constată abateri, se poate merge până la retragerea licenței.
„Aici trebuie să dați amenzi drastice. Nu putem accepta ca firme, care trebuie să aibă responsabilitatea protejării sănătății copiilor care sunt transportați, să încalce cu nerușinare normele elementare. Aici, domnule ministru Vela, fără milă și controale la maximum. Cunoaștem firmele, nu e acceptabil să îngrămădești elevi în mijloace de transport în care să fie adulți care nu respectă regulile, în care șoferul să nu zică nimic, șoferul să permită nerespectarea regulilor. Să se retragă licența acolo unde sunt încălcate condițiile stabilite atât prin licență cât și normele de protecție sanitară”, a mai spus Orban.
Comitetele județene pentru situații de urgență din Timiș și Caraș-Severin au adoptat o serie de măsuri înainte de adoptarea propunerilor emise de CNSU, iar momentan vor rămâne în vigoare.