Masca de protecție, obligatorie peste tot, inclusiv în spațiile publice deschise din Caraș-Severin!

De mâine intră în vigoare o nouă restricție în Caraș-Severin, după ce incidența cazurilor de coronavirus a crescut la 1,7. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis astăzi ca masca de protecție să devină obligatorie chiar și afară, în spațiile publice deschise.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, întrunit astăzi în şedinţă extraordinară, a hotărât ca de miercuri, 14 octombrie, pe toată perioada stării de alertă, pe teritoriul județului să fie obligatorie acoperirea feţei la nivelul nasului şi gurii, „cu orice materiale de protecţie de unică folosinţă sau reutilizabile (măşti de protecţie, eşarfe sau alte accesorii vestimentare), în vederea reducerii riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-CoV-2 în spațiile publice deschise”. Măsura devine obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani.

Singura excepție se aplică în cazul persoanelor care desfășoară activități fizice intense sau alte activităţi reglementate de prevederi legale în vigoare.

Prefectul Cristian Gâfu a cerut intensificarea controalelor în toate spațiile publice deschise, respectarea măsurii fiind verificată atât de către structurile Ministerului Afacerilor Interne, cât și de alte instituţii cu atribuţii de control (Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin, Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin etc), conform competențelor legale.

Cei care nu respectă noua măsură riscă amendă contravențională.

„Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin va modifica prezenta Hotărâre în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice la nivelul judeţului”, mai spun reprezentanții Prefecturii.

Prefectul judeţului a apreciat drept dramatică evoluţia pandemiei în Caraş-Severin şi a dat ca exemplu negativ inclusiv instituţiile statului în care s-au dezvoltat focare de infecţie. Prefectul va dispune controale amănunţite în cadrul tuturor instituţiilor statului şi a pus în vedere şefilor acestora că acolo unde nu se respectă regulile de prevenţie, se vor aplica sancţiuni care vor merge până la destituirea din funcţie a celor găsiţi vinovaţi.

Totodată, prefectul a solicitat tuturor instituţiilor statului ca până vineri să prezinte schemele de lucru care cuprind aplicarea tuturor regulilor de prevenire a răspândirii coronavirusului.