Stare de alertă la Caransebeș! Gripa porcină a omorât un bărbat!

explo 1000x200

Gripa porcină a făcut o victimă la Caransebeș. Bărbatul, de aproape 60 de ani, a ajuns săptămâna trecută, singur, la Spitalul Municipal de Urgență, cu afecțiune respiratorie severă acută, însă în câteva ore starea sa s-a agravat și medicii de pe secția de ATI au solicitat un elicopter SMURD pentru a-l transporta la București.

Din păcate, pentru bărbat a fost prea târziu. La aterizarea pe aeroport a intrat în stop cardio-respirator și a decedat. Rezultatul analizelor de la laboratorul de anatomie patologică, realizate în urma autopsiei, arată că bolnavul a fost contaminat cu gripă porcină.

Gripa porcina este o afecțiune respiratorie acută a porcilor, cu contagiozitate ridicată, cauzată de unul din numeroasele virusuri gripale de tip A.

Deși virusurile gripei porcine afectează de obicei porcii, pot depăși uneori bariera speciei și cauza boala la oameni. În general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, tabloul clinic putând varia de la infecție asimptomatică la pneumonie severă, soldată cu deces.

Gripa se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât și prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secrețiile sale nazofaringiene.

Nu există evidențe ale transmiterii gripei porcine la om prin consum de carne de porc sau alte produse pe bază de carne de porc, corect prelucrate termic. Virusul gripei porcine este distrus prin preparare la temperatura de 70 de grade Celsius.

E oficial! Medicii au confirmat

Institutul  Ioan Cantacuzino din București a confirmat faptul ca pacientul  Giorgel Ștefan Abagiu, decedat pe data de 30 martie în capitală,  a fost infectat cu virusul gripei porcine. Abagiu a fost internat  în Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș în perioada  25-30 martie, cu simptome  de gripă, inițial la Secția de Interne. Ulterior, starea sa agravându-se, a  fost transferat la Secția de Terapie Intensivă. I-a fost aplicat  tratament  cu antibiotic cu spectru larg, a fost intubat și ventilat mecanic, însă din cauza faptului că starea sa nu s-a ameliorat dr. Cătălin Hanna, medic specialist,  șeful secției ATI din cadrul SMUC Caransebeș, a solicitat recoltarea și transmiterea de probe pentru analize suplimentare la Institutul Cantacuzino. Probele au fost prelevate de la pacient, acesta fiind suspectat de gripă porcină.

În aceeași zi, pacientul a fost trimis cu un echipaj SMURD la Spitalul de Boli Infecțioase și  Boli Tropicale Victor Babeș din București. Din păcate, bărbatul a decedat pe aeroport în București. Institutul Cantacuzino este singurul din țară care poate să efectueze  analize pentru depistarea virusului gripei porcine. Rezultatele analizelor au confirmat faptul că acesta a fost infectat. Potrivit precizărilor dr. Hanna, pe perioada cât a fost  internat la Terapie Intensivă, pacientul  s-a aflat singur în salon.

După externarea  acestuia, în rezerva respectivă a fost efectuată dezinsecție terminală de nivel înalt. Până în prezent, personalul secției de Terapie Intensivă și Interne nu prezintă simptome de gripă. Soția pacientului a fost anunțată că boala a fost provocată de virusul gripei porcine, fiind sfătuită să se prezinte de urgență la spital în cazul în care prezintă simptome de gripă.

FOTO: someseanul.ro

banner 970 x 250