Stânca Baba Caia – monumentul natural legendar, bijuteria turistică a Clisurii Dunării

Acolo unde Dunărea întâlnește muntele, stânca Baba Caia apare ca o mărturie a unor vremuri imemoriale. La granița dintre legende și realitate, într-un cadru oniric, se ridică, din apele învolburate ale fluviului Dunărea, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice ale zonei Clisurii Dunării, Baba Caia fiind supranumită și „Crăiasa singuratică a Dunării”.

La aproximativ 30 de km de la intrarea Dunării în țară, în imediata apropiere a localității Coronini și la numai câțiva pași de Peștera Gaura cu Muscă, turiștii de pretutindeni își pot delecta văzul cu un obiectiv unic pe tot parcursul Dunării a cărui înălțime se ridică la șapte metri deasupra apei – stânca Baba Caia. Această minunăție a naturii a generat de-a lungul timpului o serie de legende împletite cu realități, una dintre acestea referindu-se la utilizarea stâncii de către Imperiul Otoman drept pilon pentru îngrădirea accesului circulației libere pe bătrânul fluviu a vaselor care nu își achitau taxele vamale.

O altă istorisire aparține localnicilor din Coronini. Aceștia dau de înțeles că un voievod sârb a hotărât să își pedepsească soția necredincioasă, dar nu oricum, ci legând-o de stâncă. Croit să o facă să-și recunoască infidelitatea, voievodul i-a spus: „Babo, kaji se!”, ceea ce în limba sârbă, înseamnă: „Nevastă, căiește-te!”, de unde și denumirea de stânca Baba Caia. Cum nevasta orgolioasă a refuzat să se căiască, aceasta susținându-și în continuare nevinovăția, femeia nu numai că a rămas legată, ba chiar s-a transformat în stâncă.

Infidelitatea poate fi considerată un laitmotiv al bijuteriei din Clisură, de data acesta ea fiind efectul unei povești de dragoste imposibile/interzise. Potrivit unei alte legende, în vremea când cetatea Golubac era stăpânită de turci, iar cetatea Ladislau – de către creștini, un tânăr creștin se îndrăgostește de o cadână frumoasă a pașei de pe malul sârbesc al Dunării. Într-una din zile, tânărul o răpește pe cadână și încinge o petrecere pe cinste la cetatea din Coronini, petrecere la care au participat și ostașii. În zori însă, pașa cu oamenii săi năvălesc pe neașteptate în cetate și ucid toți soldații. Drept pedeapsă, cadâna necredincioasă și tânărul sunt legați în lanțuri de stânca Baba Caia și lăsați să moară de foame și sete. Văzându-i la limita dintre viață și moarte, Allah se-ndură de cei doi transformându-i în stane de piatră.

Cu siguranță, poveștile despre Baba Caia nu se opresc aici, dar minunăția naturii se numără printre obiectivele turistice care pot fi găsite în aplicația Visit Caraș-Severin a Consiliului Județean.

Sursa foto principal: pinterest.com.

Sursa foto: dunarenii.wordpress.com; costacheinjurullumii.jimdofree.com; izi.travel.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/