„Spune NU violenței domestice!” – apel pentru eliminarea abuzului domestic

Autorități atât din România, cât și din țările învecinate iau măsuri pentru a preveni și elimina violența bazată pe gen. Se încearcă, mai precis, eliminarea violenței împotriva femeilor.

Unitatea pentru Probleme Strategice ale Poliției din cadrul Departamentului Amenințări Transnaționale al OSCE lansează o campanie regională de sensibilizare împotriva violenței bazate pe gen în Bulgaria, Ungaria și România. Această campanie a început în 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, și se derulează pe parcursul a șaisprezece zile. Participă membri ai Poliției Române, alături de organizații din țara noastră și agenții de aplicare a legii din Bulgaria și Ungaria.

Ultima fază a unui proiect implementat în ultimii doi ani în cele trei țări, „Strategii și Practici Eficiente de Justiție Penală pentru Combaterea Violenței de Gen în Europa de Est”, campania conține activități care vizează nu numai polițiștii, ci și publicul, atât victime, cât și făptuitori.

Este important să ne dăm seama că niciun lanț nu este mai puternic decât veriga sa cea mai slabă. Lupta împotriva violenței bazate pe gen trebuie să depășească sistemul de justiție și să angajeze și societatea civilă”, a declarat Jan Mill, managerul de proiect.

Ghiduri de buzunar vor fi împărțite polițiștilor pentru ca aceștia să le folosească în scopule recunoașterii cauzelor, semnelor, semnalelor și efectelor violenței bazate pe gen.

Pentru a sensibiliza publicul și a-l încuraja să raporteze cazurile de violență întâlnite, afișe, spoturi TV și spoturi radio vor fi publicate.

Violența în familie, fie ea emoțională, fizică sau de orice altă natură, provoacă traume victimelor și celorlalți membri ai familiei. Poliția Română intervine pentru protejarea grupurilor vulnerabile și pentru sensibilizarea cetățenilor, contribuind astfel la schimbarea mentalității care perpetuează comportamentul abuziv în familie”, a declarat Angela Chirvăsuță, ofițer specializat în prevenirea violenței domestice din cadrul Poliției Române.

Campania va promova liniile de asistență gratuită disponibile în cele trei țări.