Secretele industriei din secolul al XVIII-lea, devoalate la Muzeul Banatului Montan

Pasionații de hărți, planuri și desen tehnic pot veni la Muzeul Banatului Montan din Reșița să viziteze o expoziție unică a rezultatelor muncii din secolul al XVIII-lea. Tinerii care au participat la deschiderea expoziției au fost fascinați de cunoștințele și ambițiile pionierilor industriei din Banatul de Munte.

Muzeul din Reșița, în colaborare cu Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Caraș-Severin, a organizat astăzi o expoziție foto-documentară numită Planuri bănățene din secolul al XVIII-lea”. Aceasta cuprinde fotocopii atât ale planurilor cadastrale ale unor clădiri cu caracter laic și religios din Banatul Montan, cât și diferite schițe ale unor terenuri agricole.

„Vernisăm o expoziție a activității industriale bănățene, în care sunt prinse planuri industriale, în special, din Bocșa, dar și de la Ocna de Fier, Dognecea, Moldova Nouă sau Oravița. De asemenea, sunt și planuri miniere, ale unor imobile (case, clădiri), dar și desene ale unor furnale și planurile unor ciocane industriale. Ceea ce am încercat să facem astăzi, aici, împreună cu Muzeul  Banatului Montan din Reșița, este ilustrarea unei realități interesante, o ilustrație economică pentru că Banatul în secolul al XVIII-lea era extrem, extrem de dinamic după intrarea Banatului în Austria, în Imperiul Habsburgic. Această zonă montană este o zonă în care oamenii veneau din întregul Imperiu Habsburgic, minieri și metalurgi, țărani din Oltenia, oameni care au întemeiat toate localitățile ce au în coadă «montană». Pornind de la Reșița Montană, Bocșa Montană, Sasca Montană, Ciclova Montană, toate aceste localități care au în cadrul denumirii lor cuvântul «montană», toate sunt legate de industrie”, ne spune șeful Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin, Laurențiu Ovidiu Roșu.

Managerul Muzeului Banatului Montan, Flavius Bozu, a dezvăluit că pentru organizarea acestei expoziții s-a lucrat mai bine de un an: „Un eveniment deosebit pentru noi, o expoziție cu planuri bănățene din secolul al XVIII-lea, pe care am gândit-o împreună cu domnul Ovidiu Roșu de la Arhivele Naționale ale Serviciul Județean Caraș-Severin încă de la finele anului trecut. Ne bucurăm că am reușit să și materializăm vernisajul anul acesta. Este o expoziție care îmi trezește amintiri din liceu și din facultate cu privire la aspectul tehnic al desenului. Sunt planuri ale cartografilor din Imperiul Habsburgic și mai târziu ale cartografilor austro-ungari; sunt reprezentări ale unor amenajamente de teren, ale unor clădiri civile, ale unor obiective, putem spune militare și sunt fotocopii ale originalelor care se află în colecția Arhivelor Naționale a Serviciului Județean Caraș-Severin”.

Organizatorii evenimentului au invitat elevi ai unor clase de liceu și de la școlile din jurul muzeului. Specialiști din domeniu au fost să vadă și ei expoziția.

Muzeul este deschis pentru vizitatori între orele 9.00 și 17.00, de luni până sâmbătă. Pentru persoanele cu dizabilități accesul la expoziție este gratuit, pentru copii, prețul unui bilet costă doar 2 lei. Adulții vor plăti 4 lei/ bilet, iar pentru cei care doresc să-și facă fotografii, să rămână cu amintiri din această expoziție, prețul este de 6 lei/ bilet. De asemenea, doritorii pot vizita întregul muzeu, ne informează reprezentanții instituției.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/