Sprijin pentru comunitățile modeste din mai multe cartiere timișorene

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Imaginea mai multor cartiere defavorizate din Timișoara ar putea fi revitalizată datorită unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii implementate de Grupul de Acțiune Locală Freidorf.

Vizate sunt cartierele Freidorf, Iosefin, Steaua, Fratelia, Dâmbovița și Calea Șagului, iar proiectele se împart în două categorii: cele implementate prin administrația locală – care vizează infrastructura urbană – și cele prin POCU, prin implicarea ADR și a unor ONG-uri, care să ofere comunității acces la educație, la sistemul de sănătate, consiliere profesională și identificarea persoanelor fără domiciliu.

Care sunt proiectele de infrastructură vizate?

GAL Freidorf are în vedere modernizarea străzilor din zonele urbane marginalizate, reamenajarea parcurilor și a locurilor de joacă pentru copii, construirea unui centru multifuncțional în Freidorf, în fostul cinematograf, pentru activități diverse, investiții în locuințele sociale și în infrastructura școlară (pentru un corp nou de clădire la Școala Gimnazială Nr.13) și cea medicală.

„Valoarea apelului este de 650.000 de euro (n.r-modernizare străzi), apelul a fost lansat, dar autoritatea publică nu a reușit să se organizeze cu documentația și să se decidă exact care zonă. Ei aveau altă intenție, așa că am recomandat pe strada Căpitan Damșescu, strada Crizantemelor și Mangalia. Urmează să purtăm discuții cu reprezentanții executivului din Primăria Timișoara. La reamenajarea parcurilor este o situație problematică pentru că primăria nu a finalizat registrul spațiilor verzi. ADR a găsit o soluție fără să se solicite acest registru și atunci se poate depune un proiect pe această zonă. La locuințele sociale așteptăm să vedem dacă există spații care aparțin primăriei, în această zonă. Pentru zona medicală ne-au contactat investitori, dar suma alocată (400.000 euro) este mică pentru investiții, iar noi vom muta bani de pe alte fișe de proiect ca să putem asigura finanțare. Aici e interesată Direcția de Asistență Socială Timișoara, care are un teren pe strada Pavlov și se dorește aici un centru de îngrijiri paliative.”, a declarat Alexandru Iovescu, președintele GAL Freidorf.

STPT job 1000x200

Prin Programul Operațional de Capital Uman (POCU) se are în vedere alocarea a 1 milion de euro pentru înființarea a 30 de startupuri în teritoriul GAL Freidorf, iar în paralel se caută parteneri pentru proiecte de calificare pentru comunitățile din zonele marginalizate, pregătirea cadrelor didactice pentru a lucra cu copiii din zonele dezavantajate, acordarea de servicii medicale, acțiuni sociale pentru schimbarea mentalității asupra cartierelor urbane marginalizate vizate, iar un ultim proiect se referă la identificarea persoanelor și consilierea lor socială (în Steaua și Fratelia 30% din locuitori nu au acte de identitate).

Pe de altă parte, GAL Freidorf a realizat o acțiune de informare pentru prevenirea și combaterea Covid-19, iar 150 de pachete igienico-sanitare au fost oferite persoanelor din grupurile de risc. De asemenea, 25 de elevi fără posibilități au primit laptopuri pentru școala online.

În total, peste 7 milioane de euro au fost distribuiți pentru proiectele care vizează revigorarea cartierelor urbane marginalizate din Timișoara.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/