Sporuri de tot felul încasate nelegal de angajații Primăriei Reşița! Din 2011 încoace!

Concluzia aparține Curții de Conturi Caraș-Severin, care a stabilit că angajații administrației publice locale și-au rotunjit veniturile în mod injust. Mai mult decât atât, deciziile Curții de până acum ar fi fost pur și simplu ignorate de ordonatorul de credite!

 

Povestea sporurilor primite fără temei legal de funcționarii și personalul Primăriei Reșița continuă. După ce instanțele de judecată au obligat la returnarea sumelor de bani încasate sub formă de diferite sporuri pe vremea primarului Spătaru, același lucru este foarte probabil să se întâmple și acum.

„S-a constatat că în salariul de bază al funcţionarilor publici şi personalului contractual aferent anului 2014 şi până în prezent au fost incluse drept sume compensatorii sporul de dispozitiv şi sporul de fidelitate, sporuri care au fost acordate şi plătite nelegal personalului, doar în baza contractului colectiv de muncă, contract care nu constituie bază legală pentru acordarea acestora. Cele două sporuri au fost acordate în anul 2010 ca sume compensatorii, fiind incluse în mod eronat în salariul de bază la data de 1 ianuarie 2011, dată după care s-a perpetuat acordarea lor şi în perioada următoare. Prin urmare, aceste sporuri se regăsesc şi în salariile de bază stabilite pentru anii 2012, 2013 şi 2014”, se precizează în Raportul Curții de Conturi.

Practic, modul greşit de stabilire a salariului de bază a generat un nivel supraevaluat al drepturilor salariale acordate în perioada 2011-2014. Interesant este că aceste sporuri au fost declarate nelegale de Curte încă de acum trei ani, dar nimeni din administrația publică locală nu a ținut cont de asta. „De menţionat că în anii 2012, 2013 şi 2014 Camera de Conturi a Judeţului Caraş-Severin, cu ocazia misiunilor de audit efectuate, a constatat şi consemnat în actele de control încheiate că sporul de dispozitiv şi sporul de fidelitate au fost plătite necuvenit pe perioada 01.01.2011 – 01.05.2014, emiţând în acest sens Deciziile nr.47/27.07.2012, 45/26.07.2013 şi 57/22.07.2014, prin care ordonatorul de credite avea obligaţia luării măsurilor necesare pentru intrarea în legalitate şi recuperarea prejudiciului cauzat, însă cele două sporuri se regăsesc în salariul de bază şi în prezent, fiind acordate în continuare!”, mai menționează același document.

 

Mai grav este că există deja două sentinţe, una a Tribunalului Caraş-Severin şi alta a Curţii de Apel Timişoara, în care se stipulează foarte clar că „salariaţii din sectorul bugetar nu pot negocia prin contracte colective de muncă clauze referitoare la acordarea de drepturi salariale, acestea fiind strict determinate de lege”.  Acelaşi raport al Curţii de Conturi mai arată că în perioada mai-decembrie s-au plătit ilegal şi sporuri de risc. În urma celor constatate, Curtea de Conturi a decis extinderea verificărilor de la data de 1 mai 2014 până la zi. Conducerea administraţiei publice locale trebuie să stabilească acum prejudiciul aferent întregii perioade şi să dispună măsuri de recuperare integrală a prejudiciului stabilit. Raportul Curţii de Conturi poate fi contestat de Unitatea Administrativ Teritorială Reşiţa. În cazul în care aceste concluzii rămân valabile, toţi angajaţii vor trebui să restituie sumele încasate injust timp de patru ani.

 

„Am înțeles că este sentință prin care s-a anulat, se va contesta și acest punct al raportului Curții de Conturi. Și anul trecut sporurile s-au dat, iar în urma controlului Curții de Conturi ne-am îndreptat asupra persoanelor, să le luăm banii. Oamenii s-au dus în instanță și cred că s-a dat și Ordonanță de Guvern, iar unii dintre ei au câștigat”, a explicat viceprimarul Ioan Crina. Într-o adresă semnată de primarul Mihai Stepanescu se precizează că împotriva deciziei Curții de Conturi se va depune contestație. „În ceea ce privește acordarea în anii anteriori a sporului de dispozitiv, de fidelitate și de risc funcționarilor publici și personalului contractual, au fost luate măsurile necesare stabilirii și recuperării acestora. Potrivit prevederilor art.2 alin 1 din Legea nr.84/2012 privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, «se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială stabilite în condițiile art.1 pe care personalul din sectorul bugetar trebuie să le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori drept consecință a constatării de către Curtea de Conturi a unor prejudicii», iar potrivit art.2 alin 1 din Legea nr. 124/2014 privind unele măsuri referitoare la veniturile de natură salarială ale personalului plătit din fonduri publice, modificată prin OUG nr. 65/2014 pentru modificarea și completarea unor acte normative, aprobată cu modificările și completările aduse prin Legea nr. 125/2015, «se aprobă exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială, pe care personalul prevăzut la art.1 trebuie să le restituie drept consecință a constatării de către Curtea de Conturi sau alte instituții cu atribuții de control a unor prejudicii»”, mai arată șeful administrației publice locale.

Comments

 1. SO says:

  De la plata impozitelor cand vom fi exonerati si noi cetatenii de rand care trebuie sa asteptam sa-si incheie mandatul primarul si restul incapabililor care conduc orasul asta si intregul judet de am ajuns pe ultimele locuri din tara?

 2. sexe says:

  cum sa tina cont de o hotarare de acum 3 ani cand el nu tine cont de hotararea de anul asta cand a spus ca asfalteaza strada laminoarelor si a turnat un strop pe acpopovici. a lasat in mijlocul strazii o groapa, pentru ca de la biserica vine strada cu 1 m mai sus decat aia care duce la bortes de la politie si la jumate este gaura neasfaltata.

 3. Adi says:

  Dani, pregatesti terenul pt Scheleanca sau Marsalic? Ai pus tunurile pe adversarii politici? Parca jurnalistii trebuiau sa fie impartiali si independenti. Tu doar oferi senzational ca sa defaimezi concurenta politica. Halal presa.

 4. Razvan says:

  Oameni buni, nu mai acuzati functionarii publici pe baza unor impresii gresite care vi s-au intiparit in bibilica. Functionarii publici de executie ca si profesorii sau medicii au salarii mizerabile, sub minimul pe economie la nivel national sau putin peste minimul pe economie. Salarii care nu pot asigura un trai decent, salarii care se duc pe intretinere, rate la banci, mancare si/sau medicamente, daca mai ajung. Doar personalul de conducere are salarii mai mari. Daca ati avea si voi una dintre meseriile astea, nu ati mai comenta atat. Si in plus exista amnistia fiscala, informati-va si voi.

 5. doru says:

  Ai ajuns sa- i terfelesti si pe functipnarii primariei Stanciule. Acestia nu au salarii mari dupa cum crezi iar sporurile pe care le iau au fost acelea pe care guvernul Boc le- a taiat. Caracatita PNL -PDL a creat mai multa suferinta decat crezi. Oare ce salarii au cei de la Curtea de Conturi. Nu faci altceva decat sa improsti cu noroi in toata lumea. Ai ajuns in campanie electorala cu Schelean si Marsalic. Sa iti fie rusine.

 6. SATANciu says:

  EU Stanciu Dan ma numesc, place sa fiu curva politica….madau sisug laorisicine…nu stiu ce nu va convine?

 7. drumes says:

  Din chear continutul articolului postat trezulta faptul ca pentru asceste sume s-a acordat amistie prin act normativ mai precis prin lege de catre Parlamentul Romaniei. Curtea de Conturi este mai presus de lege? Felicitari domnului Primar ca nu isi lasa oamenii sa moara de foame asa cum si-ar dorii unii ca tine Dani Stanciu. Primarul dovedeste ca are barbatia necesara sa-si asume responsabilitati si de asemenea faptul ca nu isi lasa subalternii la greu. Pentru aceasta eu cred ca trebuie felicitat si mai mult decat atat prin masurile de contestare a aberatiilor unor inspectori pentru care nu exista lege și responsabilitate isi apropie oamenii lucru foarte bun in opinia mea. Tu Sanciule nu vei reusi decat sa atragi ura și oprobiul public. AI grija ca nu te vad in siguranta in Resita atunci cand lovesti in oamenii ei. Oamenii din Primarie de care tu afirmi ca au salarii nesimtite au si ei in spate familii care cu certitudine pot sa confirme faptul ca veniturile sunt la limita subzistentei nu basa cum afirmi tu . RUSINE EXPRESS DE BANAT:

 8. Mire says:

  expres de banat-stiri de rahat!

 9. maria says:

  da ce sa spun . dar voi nu va intrebati restul functionarilor din romania nu au familii. In alta ordine de idei primarul nu va da din afacerile lui aceste sporuri, ci le ia de la prosti de contributori la bugetul local si este direct interesat sa-l slugariti ca la carte.Dar la un oras asa prosper cum este al nostru.., la asa proiecte si fonduri europene atrase, pentru care va-ti batut capul zi si noapte, intradevar ca salariile unflate cu 50% fata de lege sunt mici. Dar nu disperati ca mai sunt si alte sporuri pe care le puteti include in salarile astea mici cum ar fi: spor de lene, spor de periat primarul; spor de sculat dimineata si venit la lucru, spor de cine angajeaza mai multe rude la primarie….etc

 10. maria says:

  si apropoo, scoateti-l dracului pe stanciu ala din oras, ramaneti doar voi cu primaru cu sotii,sotiile,verisorii ,bunicii, socrii angajati la primarie ca vi-ati facut o mare familie fericita

 11. anonimus says:

  Pentru Ma Raia
  Te poti duce si tu cu el.
  Ura si la gara .
  P. S. ca sa nu iti spun ceva de dulce pentru ca suntem in post.

 12. Potanc says:

  Curtea de conturi ÎNCALCĂ ÎN MOD EXPRES prevederi cuprinse în Decizia 1415 a Curții Constituționale prin care se arata faptul că sporurile cuprinse in contractele colective de muncă în vigoare la data de 01.01.2010 se includ in salariul de bază, iar ulterior, până la intrarea in vigoare a legii salarizării unice aceste salarii NU MAI POT FI DIMINUATE !!! Se pare ca activitatea Curții de Conturi se face fără respectarea DECIZIILOR CC , este mai tare decât aceasta…. De fapt este un GRAV ABUZ IN SERVICIU CARE SE REGĂSEȘTE ȘI LA ALTE INSTITUȚII…. Din păcate nici JUSTIȚIA nu mai este justiție , și tolerează aceste abuzuri. Practic, prin diminuarea sporurilor prevăzute in contractul colectiv de muncă în vigoare la data de 01.01.2010, acest lucru duce automat la NEEXECUTAREA CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCĂ … Prin urmare mai este încălcată și CONSTITUȚIA ROMANIEI art. 41(5) Concluzia : Curtea de conturi face ceva pe CONSTITUȚIE …..

 13. popescu says:

  uite cum un analfabet ca acest potanc poate sa exprime incalcari ale legii cand chiar curtea constitutionala a stabilit ca sporurile trecute in contractele colective sunt nelegale.pune mana pe carte mai citeste si nu dezinforma, findca mai sunt si oameni cu stiinta de carte in aceasta tara.