Spitalului din Reșița îi lipsesc 28 de milioane de lei pentru derularea unui proiect european. Consiliul Județean nu are banii necesari!

spital,Dunca

Din cauza lipsei banilor pentru cofinanțare, Spitalul Județean de Urgență Reșița riscă să piardă un proiect european care presupune dotarea cu aparatură medicală a mai multor secții.

Având conturile blocate și arierate de aproximativ 16 milioane de lei, conducerea Spitalului Județean de Urgență Reșița (SJUR) a solicitat sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, în subordinea căruia se află unitatea sanitară, însă reprezentanții forului județean susțin că suma de 28 de milioane de lei este colosală și nu dispun de ea. „Este vorba despre un proiect derulat acum pe sistemul COVID-19, dar, din păcate, Spitalul Județean are datorii de acum câțiva ani, conturile blocate, înregistrează și arierate, fapt care nu permite contribuția acestuia la diferențele pe proiect. Este nevoie de 28 de milioane de lei și am încercat să intervenim la Consiliul Județean, pentru a vedea dacă are fondurile necesare. Câtă vreme are conturile blocate și înregistrează datorii, Spitalul nu poate să beneficieze de anumite proiecte pe care trebuie să le cofinanțeze. Arieratele sunt în jur de 16 milioane de lei, întârzierile de plată la 90 de zile se rostogolesc ca un bulgăre și atrag penalități, iar un sistem de penalități atrage un alt sistem de penalități.”, a declarat managerul Spitalului Județean de Urgență Reșița, Alina Stancovici.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a precizat, la finalul ședinței ordinare de săptămâna aceasta, că este exclus ca forul județean să plătească arieratele spitalului. „Consider că este o sincopă, pentru că acest proiect nu trebuia accesat de spital. Spitalul nu prea are cum să-și atingă obiectivul, pentru că are datorii foarte mari și, fie se schimbă legislația, fie se plătesc arieratele. Este exclus ca noi, prin forțe proprii, să aducem spitalul la zero vizavi de arierate, în așa fel încât conturile să fie deblocate și el să poată dispune de banii pe care îi primește, chiar dacă de data asta sunt prin fonduri europene sută la sută eligibile.”, a subliniat Dunca.

leader board 728 x 90 px