Sălile de operație din Spitalul Județean, Casa Austria și Ortopedia, dar și Terapia Intensivă sunt conectate toate la un sistem digital care permite medicilor să vadă în timp real „ecografia” unității medicale. Specialiștii de aici speră la un viitor total „paperless”, în care fiecare pacient să beneficieze de fișe medicale electronice, fără ca nicio filă sau rețetă să nu mai fie printată pe hârtie.
Nu doar aparatura performantă face ca un spital să fie „smart”, ci și modul în care sunt stocate informațiile despre medicamente sau fluxul pacienților. Spitalul Județean din Timișoara a implementat în unele secții ale unității medicale sistemul digital de gestionare a informațiilor despre bolnavi. La ATI, spre exemplu, fiecare pat are instalat un „medical computer” care, la rândul lui, este conectat la servere complet sigure. Computerul are o cutie inteligentă care colectează datele de la toate aparatele din jurul pacientului, generând practic fișa bolnavului, în format electronic.
„Când am început lupta pentru modernizarea ATI-ului, din Timișoara inițial, apoi ATI-ul românesc, mergeam în străinătate și le spuneam colegilor de acolo, dacă schimbă aparatele, să nu trimită second-hand-urile în Africa, să ni le dea nouă pentru că nu avem de niciunele. Așa era în anii 90 și chiar la începutul anilor 2000. În unele spitale mari existau astfel de sisteme, niciodată nu m-am gândit că aș putea ajunge în momentul în care să aduc un astfel de sistem aici pentru că noi nu aveam ce digitaliza, noi nu aveam echipamente. Toată concentrarea a fost să aducă echipamente – ventilatoare, monitoare, injectomate. Iată că am ajuns la acest moment.”, a declarat Dorel Săndesc, șeful Clinicii ATI de la Județean.
Medicul a explicat ce aduce în plus acest sistem. În primul rând, mai multă siguranță în îngrijirea pacienților.
„Toate manevrele, prescripțiile, valorile date de aparate sunt înregistrate cu acuratețe continuu. Toate cele prescrise de medic sunt marcate ca sarcini în sistem și ele trebuie rezolvate, dacă nu, sistemul avertizează. Avem acces direct, din acel sistem, la literatură, la informații legate de tratamentele pe care le prescriem astfel încât să evităm unele erori care pot apărea. La fiecare pat și sală de operație este instalat un medical computer. Toate sunt cablate la niște servere puternice, asigurate maximal și acest medical computer are o cutie inteligentă care colectează datele de la aparatele din jurul pacientului. Noi mergem spre un sistem paperless. Noi înregistrăm și totul rămâne în sistemul spitalului, iar la final printăm o sinteză.”, a mai explicat Dorel Săndesc.
Digitalizarea va fi introdusă și la Unitatea de Primiri Urgențe a Județeanului. Chiar dacă noul sistem le-ar putea da bătăi de cap, la început, medicilor de la UPU, e clar că acesta va ajuta la o evidență mai bună a pacienților și o inventariere mai precisă a medicamentelor și materialelor sanitare.
„Este mai greu la început, inclusiv când am trecut de la registre la calculator a fost greu, iar acum nu ne-am mai descurca fără ele. Sunt convins că așa va fi și cu partea de digitalizare. Fără îndoială, asigură o evidență mai bună și o economie. În plus, te ferește de erori intenționate sau neintenționate.”, a spus doctorul Mihai Grecu, șeful UPU Spitalului Județean.
Conducerea Spitalului Județean din Timișoara estimează că prin introducerea sistemului digital, cheltuielile unității sanitare vor scădea cu până la 30%.
„Sistemul este cel mai modern din țară, facilitează relația între pacient și medic. Proiectul este în blocurile operatorii și ATI, clădirea principală, Casa Austria și Ortopedie. Estimez că undeva între 20 și 30% costurile per pacient sau pentru cheltuielile spitalului vor scădea.”, managerul Sorin Barac.
Tot cu ajutorul digitalizării, medicii vor putea să facă și statistici cu privire la, spre exemplu, modul în care pacienții răspund la tratament sau impactul avut prin introducerea unor măsuri de prevenție în spital. Noul sistem a costat 18 milioane de lei. Pentru finalizarea proiectului, Asociația Pentru ATI Aurel Mogoșeanu a contribuit cu 100 de mii de euro.
Deputatul USR de Timiș, Cătălin Drulă, a ironizat în plenul Parlamentului, unde Guvernul Ciolacu 2 a pimit votul de învestitură. „Dumneavoastră într-o postare și într-un rar moment de sinceritate...
Informaţiile publicate de expressdebanat.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Vezi termeni și condițiiTel./Fax: 0355.429.481
WhatsApp: 0723.101.061
contact@expressdebanat.ro
publicitate@expressdebanat.ro
Reșița, Str. Făgărașului Nr. 10
Toate drepturile rezervate. © 2024 Express de Banat. ISSN 2248 – 1281