Spitalul Județean din Timișoara a rămas fără bani. Soluția ministrului Sănătății

medici si asistente de la spitalul judetean din timisoara
untitled design set 970x90 px

Managerul Spitalului Județean din Timișoara confirmă criza de bani în care se află unitatea sanitară ca urmare a unui sistem deficitar de decontare a sumelor de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Dorel Săndesc s-a adresat ministerului pentru a găsi o soluție de ieșire din impas. 

Profesorul Dorel Săndesc, managerul Spitalului Județean din Timișoara, spune că unitatea pe care o conduce nu mai are bani ca să asigure materialele și medicamentele necesare pacienților. Prețul medicamentelor a crescut și cu 500%, iar sumele care vin de la CNAS, respectiv CJAS sunt stabilite cu ani în urmă, fără să aibă niciun corespondent în realitatea economică de astăzi.

„Schimbarea regulilor de finanțare din acest an a făcut practic imposibilă o finanțare adecvată. Pentru că finanțarea din acest an nu ține cont de evoluția economică a României, astfel că plata pe care noi o primim de la Casă (n.r, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș) pe serviciile noastre a crescut cu doar 15% față de 2019, timp în care costurile la produsele pe care le cumpărăm pentru a asigura serviciile, pentru îngrijirea pacienților, a crescut la 500% la unele medicamente, 300%, 400%, materiale, reactivi sau utilități. Această dovadă indubitabilă am pus-o pe masa autorităților.”, a declarat pentru expressdebanat.ro Dorel Săndesc, directorul Spitalului Județean.

dorel sandesc, medic ati, managerul spitalului judetean din timisoara

Potrivit medicului, sistemul actual de finanțare din sănătate dezavantajează doar spitalele mari. Explică:

„Este o întoarcere a piramidei. Practic, dacă ne uităm în ultimele decenii, spitalele mici o duc bine, nu au datorii, plătesc sporurile la maxim astfel încât medici din orășele mici câștigă semnificativ mai bine decât medici din Fundeni, Floreasca, pentru că finanțarea actuală le permite să fie pe plus și să plătească sporuri, pe când spitalele mari sunt defavorizate de sistemul actual. Exact spitalele care au un rol strategic sunt defavorizate. Credem că această situație trebuie să se schimbe. (…) De la pandemii, la accidente colective, explozii, incendii – s-a văzut cine duce greul sistemului sanitar. Cred că acest lucru trebuie să se schimbe.”, a spus Dorel Săndesc.

Pacienții își cumpără singuri medicamentele

Directorul Spitalului Județean spune că lipsa banilor este compensată cu efortul fundațiilor și al sponsorilor. Întrebat dacă pacienții sunt puși să vină cu medicamentele de acasă, Dorel Săndesc a răspuns:

publicitate ziar expresb 1000x100

„Să știți că nu e neapărat o situație nouă total. Se fac eforturi multiple ca să compensăm. Există fundații, există asociații făcute de personalul medical (…) și cumpărăm lucruri prin fundații. (…) Există sponsori care s-au oferit să ajute. (…) Nu avem suficienți bani pentru funcționarea spitalului în sensul că să asigurăm cele necesare îngrijirii, să facem plata la timp. Vrând nevrând ajungi să nu poți plăti la timp. (…) Este clar că actuala finanțare e inadecvată, dar este adevărat că trebuie să lucrăm foarte mult la managementul intern al spitalului. De exemplu, deși muncesc mult, nu raportează tot unii colegi, lucrează foarte mult, dar nu sunt atenți să raporteze tot. Nu vom mai tolera nerespectarea programului de lucru, efectuarea unei munci efective.”

Soluția ministrului Rafila

Politicul și ministerul pot schimba lucrurile. Deputatul PSD Alfred Simonis admite că situația trenează de ani de zile.

deputatul psd alfred simonis si ministrul sanatatii alexandru rafila in conferinta de presa la timisoara

„E o chestiune care nu ține doar de Timișoara, în toată România se întâmplă așa ceva. Costul standard pentru fiecare pacient este decontat la o sumă mai mică decât cea pe care spitalul o cheltuiește ca să îl trateze. Pe cale de consecință, nu are cum să închidă anul măcar fără pierdere. Cu siguranță, Casa va trebui, în loc să peticească, așa cum face la fiecare final de an, împreună cu Guvernul să găsească sumele, să crească acest cost standard să nu mai avem problema aceasta. Pentru că am ajuns să aducem foarte mulți bani în sistemul sanitar în Timișoara, sute de milioane de euro în anul acesta și în următorii ani care vor fi implementați aici, avem aparatură, construim noi spitale și clădiri noi, dacă nu avem și banii pentru a trata pacienții, degeaba facem spitalele astea.”, a declarat Alfred Simonis.

La rându-i, ministrul Sănătății spune că Guvernul va modifica legea în vigoare pentru finanțarea spitalelor.

„Am identificat o soluție pe care o s-o prezentăm sub forma unei ordonanțe de urgență în Guvern, am discutat și cu domnul Marcel Ciolacu această problemă astfel încât să putem să rezolvăm problema spitalelor mari care nu reușesc să își acopere cheltuielile în acest moment, trebuie un anumit act normativ care să permită finanțarea spitalului la nivelul valorii contractate de fiecare unitate sanitară.”, a declarat Alexandru Rafila.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/