Spitalul din Lugoj, ajutat de Ministerul Sănătății cu bani pentru aparatură medicală

ecografe spital lugoj
stiri Timisoara si Resita publicitate online untitled design set 970x90 px

Ministerul Sănătății trimite aproape 3 milioane de lei în Lugoj pentru ca Spitalul Municipal de aici să poată cumpăra alte cinci ecografe performante.

Ministerul Sănătății a aprobat transferul de la fondul de stat către bugetul local al municipiului Lugoj a unor sume care vor fi folosite pentru achiziționarea de aparatură medicală performantă, necesară secțiilor de gastroenterologie, cardiologie, medicină internă, radiologie și ginecologie la Spitalul Municipal din Lugoj.

În urma licitației, valoarea totală rezultată a acestor aparate de ultimă generație este de 2.460.000 lei fără TVA, respectiv 2.927.400 lei, cu TVA. Contribuția totală de la bugetul local va fi de 249.000 lei, adică în jur de 10%. Restul de 90% sunt banii de la minister. Ecograful pentru determinarea fibrozei hepatice are o valoare de 772.040 lei, cel de cardiologie 448.060 lei, de medicină internă 304.000 lei, de radiologie 623.900 lei și cel de ginecologie 312.000 lei. Toate valorile sunt cu TVA.

Aparate necesare

Ecograful pentru determinarea fibrozei hepatice este necesar pentru realizarea examinărilor ecografice în cadrul compartimentului de gastroenterologie. În momentul de faţă, spitalul nu dispune de un astfel de ecograf, lucru care îngreunează stabilirea unui diagnostic corect în cazurile care necesită o astfel de examinare.

Ecograful pentru cardiologie este necesar deoarece, în acest moment, aparatul existent la cardiologie este vechi de peste 10 ani şi are nevoie de reparaţii frecvente, nefiind în stare de funcţionare întotdeauna atunci când e nevoie de el.

Este nevoie şi de un ecograf pentru medicină internă pentru că, în momentul de faţă, secţia de boli interne nu dispune de un astfel de aparat. Ţinând cont că secţia menţionată deserveşte un număr de 50 de paturi, dotarea cu acest aparat este necesară şi benefică pentru a îmbunătăţi serviciile şi actul medical în cadrul secţiei. Ecograful de radiologie este şi el important. În prezent, laboratorul de radiologie şi imagistică este dotat cu două aparate ecograf Este vechi de 9 ani, care sunt defecte din anul 2020. Nu s-a mai reuşit repunerea lor în funcţiune, astfel că toate examinările ecografice pe care trebuie să le efectueze laboratorul se fac cu ajutorul unui ecograf Samsung din dotarea Secţiei ATI. Ţinând cont de numărul mare de solicitări pentru examinarea ecografică, se impune achiziţia unui ecograf care să fie destinat exclusiv laboratorului de radiologie şi imagistică.

publicitate ziar expresb 1000x100

Monitorizare atentă

Ecograful pentru ginecologie e necesar pentru că, la ora actuală, Secţia de ginecologie deţine un singur aparat care este amplasat în sala de naşteri a spitalului. Din cauză că pacientele au nevoie de monitorizare atentă, se impune achiziţia unui aparat plasat în afara sălii de naşteri, cel situat în sala respectivă fiind ocupat tot timpul.

„Considerăm că dotările menţionate sunt necesare pentru asigurarea unui act medical de calitate în cadrul compartimentelor, secţiilor şi laboratoarelor în care vor fi folosite. Prin umare, solicităm decontarea sumei de 2.462 mii lei, din care Consiliul local al municipiului Lugoj contribuie cu sume de 249.000 lei, reprezentând cel puţin 10% din valoarea acestor aparate”, spunea dr. Ionuţ Cocoş, managerul SML.

Pentru toate echipamentele din nota de fundamentare s-a derulat deja procedura de achiziţie publică şi au fost încheiate contracte de furnizare cu clauză suspensivă, având ca termen maxim de livrare 60 de zile de la data comenzii ferme.

Claudiu Buciu, cel care a urmărit derularea acestui program, spune că în curând vor veni de la Ministerul Sănătăţii şi sumele destinate aparatului RMN, foarte necesar spitalului.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/