Fântânile publice din Lugoj, refăcute complet până la finalul anului viitor

fantani publice apa lugoj

După eșecul operațiunii „marii magistrale” de alimentare cu apă a Lugojului, mult hulitele fântâni ale lui Martinescu revin în actualitate ca sursa nr. 1 de apă potabilă a orașului.

De-a lungul timpului, soluția placării fântânilor publice cu gresie ori faianță s-a dovedit a fi neinspirată, ducând la degradarea lor treptată. Unele fântâni sunt în stare avansată de deteriorare, nu din cauza unor acte de vandalism, ci pentru că din start soluția placării lor s-a dovedit a fi neviabilă. Primăria spune că are contract cu societatea Meridian 22 doar pentru întreținerea funcționării acestora, nu și pentru starea construcției propriu zise. Cum Meridianul este suprasolicitat, cu intervențiile aproape zilnice la noua rețea de apă, poate ar fi nimerită o altă abordare a problemei celor 38 de fântâni publice. Astfel, o singură firmă ar purta integral răspunderea și pentru aspectul, și pentru funcționarea fântânilor.

La îndemâna lugojenilor

Cele 38 de fântâni publice din oraș sunt funcționale din timpul mandatului primarului Marius Martinescu, unii dintre lugojeni numindu-le „fântânile lui Martinescu”. Succesorul lui la fotoliul de primar aprecia că nu va mai fi nevoie de acestea, pentru că locuitorii urbei vor bea apă curată de la robinet, odată cu instalarea noii magistrale de apă. Din păcate, lucrarea aceasta, esențială pentru oraș, nu a fost realizată la parametri de firma cu care Primăria a încheiat contractul de execuție. În aceste condiții fântânile, de voie, de nevoie, au continuat să fie sursa nr. 1 de apă potabilă, aflată la îndemâna lugojenilor.

Stiri Timisoara si Resita publicitate online dacus 05 iulie 2024 Stiri Timisoara Publicitate online Brantner 1000x100px

„Știu că sunt câteva fântâni foarte deteriorate, care ar trebui placate urgent. Până la sfârșitul acestui an vom interveni punctual la cele grav deteriorate. Noi ne-am gândit să modificăm forma acelor fântâni. Varianta inițială cu plăci se deteriorează din cauza ciclului iarnă – vară și este evident că, mai devreme sau mai târziu, toate se vor degrada, așa că forma lor trebuie schimbată. Intenționăm refacerea integrală a fântânilor până la finele anului viitor”, declară Bogdan Blidariu, primarul municipiului Lugoj.

Aproape 400.000 lei pentru întreținere

Actuala administrație a orașului a încredințat „Meridian 22” sarcina de a întreține aceste fântâni. „Menționez că avem contract cu Meridianul doar pentru reparații, înlocuiri de robinete, denisipări, dar nu și pentru placarea fântânilor. Contractul, în valoare de 386.834 lei, cu TVA, este valabil până la sfârșitul lunii decembrie a acestui an”, a precizat edilul-șef. Mai exact, Meridianul face revizii lunare la fiecare fântână forată, verifică instalația electrică și cea hidraulică, desfundă scurgerile și înlocuiește componentele defecte.

stiri Timisoara publicitate si promovare online banner maxagro Stiri Timisoara si Resita STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/