Spitalul din Caransebeș își cere drepturile la Ministerul Sănătății!

Fiind încadrată în categoria a treia și aliniată la nivelul spitalelor județene, unitatea spitalicească din Caransebeș vrea ca Ministerul Sănătății să o includă în programul de decontare a cazurilor care ajung la secția de Terapie Intensivă.

Poziționarea geografică a spitalului din Caransebeș favorizează ca foarte multe cazuri grave, de urgență majoră să ajungă la porțile secției de Terapie Intensivă. Astfel, unitatea spitalicească este pusă de foarte multe ori în fața unor cheltuieli care trebuie suportate din bugetul personal, acesta nefiind unul dintre cele mai generoase.

Ținând cont de poziția strategică, și anume poziționarea orașului pe drum european, avem cazuri rezultate în urma accidentelor rutiere sau montane. Sunt cazuri care ajung pe secția de ATI, care ajung să coste mult mai mult decât tariful decontat de Casa de Asigurări de Sănătate, a explicat Nicolae Miculescu, directorul spitalului din Caransebeș.

Cum toate spitalele județene de pe raza țării beneficiază de decontarea cheltuielilor cu pacienții care ajung la ATI, cei din conducerea unității spitalicești gugulane își cer drepturile. Aceștia au făcut deja o solicitarea la Ministerul Sănătății în vederea integrării spitalului în același program de decontare.

Acest pas este unul cât de poate de important, și asta pentru că sunt cazuri în care spitalul din Caransebeș scoate din buzunar până la 15 mii de lei pentru un pacient care ajunge de urgență la Terapie Intensivă. Valoarea este foarte mare, având în vedere faptul că pentru tratarea unui pacient care ajunge la Terapie Intensivă este necesară o sumă care depășește chiar de zece ori valoarea pe care Casa de Asigurări o decontează.

Noi considerăm că suntem puțin dezavantajați de faptul că nu suntem cuprinși în acel program, deși suntem spital de urgență și avem cazuri care sunt comparabile cu cele care se tratează în spitale județene de urgență, Ca număr, probabil că nu sunt un număr impresionant, dar vă pot spune că sunt cazuri în care decontul de cheltuieli poate ajunge până și la 15 mii de lei, asta în condițiile în care Casa nouă ne decontează 1.380. Asta poate să însemne 1 la sută din numărul de internări pe lună. Am făcut demersurile pentru a fi cuprinși în acest program. Oficial nu am primit niciun răspuns, doar asigurări că vom fi cuprinși începând cu 2015, a mai menționat conducerea spitalului.