„Spitalul Caransebeș este sub o mare presiune epidemiologică medicală, socială, materială şi chiar mediatică”

Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș nu are nevoie de reclamă! Profesia medicală, nu şi medicii, nu are neapărată nevoie să se facă publică mereu, este de părere managerul interimar al unității medicale, medicul chirurg Gheorghe Borcean, cel care și-a dat demisia din această funcție și care se află pe finalul preavizului.

Din îndelungata sa experienţă Gheorghe Borcean spune că decizia managerială nu se potriveşte întotdeauna cu situaţia de la patul bolnavului.

Am reconstruit calm şi fără eforturi armonia în spital şi în relaţia cu Primăria, Consiliul Local şi Consiliul de administraţie al spitalului. Când spitalul a fost nominalizat prin OMS ca şi suport COVID, s-au declarat 50 de paturi COVID. Între timp, am lucrat delicat, fără convulsii, ajungând mai întâi să acoperim 100 de paturi, apoi 127 de paturi COVID. Dacă în primele trei, patru săptămâni de la declanşarea Stării de Urgenţă aveam cel mult 15 pacienţi COVID, în ultimele decade avem în medie un număr de 110 pacienţi pozitivi şi suspecţi. Toţi medicii, fără excepţie, s-au reorganizat în echipe de lucru permanente, ca să poată acoperi atât activitatea COVID, cât şi cealaltă patologie. Nu am refuzat niciun pacient COVID sau NON-COVID. La fel s-a reorganizat şi celălalt personal. Să știți că spitalul nostru este sub o mare presiune epidemiologică medicală, socială, materială şi chiar mediatică.”, ne-a declarat dr. Gheorghe Borcean.


În această perioadă de pandemie este deosebit de greu se lucrezi în condiţii de risc epidemiologic permanent şi e greu de imaginat ce înseamnă pentru un medic, asistentă sau infirmieră să intre în sectorul COVID cu echipare completă, izolare, dezinfecţie şi să lucreze cu 20 până la 40 de pacienţi pozitivi:

Nu vreţi să ştiţi cu ce încărcătură negativă plecăm acasă la familiile noastre după turele prelungite, cu ce precauţii ne purtăm acasă şi în oraş, pentru a nu-i contamina pe cei dragi nouă. În aceste condiţii, nu am constatat fapte majore de indisciplină, de absenteism, de fugă de răspundere sau de neglijenţă. Noi acolo am refăcut o echipă! În vremea aceasta, s-au îmbolnăvit câţiva medici, câteva asistente, personal auxiliar şi bolnavi, de COVID. Toţi au trecut peste aceste momente cu bine, discret şi fără pierderi de vieţi. Colegii noştri lucrează din nou. Era inevitabil, şi se va întâmpla la fel şi în continuare.”, a adăugat managerul interimar al spitalului, Gheorghe Borcean.