Spitalele publice suspendă operațiile și tratamentele care nu sunt urgente!

operații,covid,spital

Niciun spital public din România nu va mai efectua, timp de 30 de zile, tratamente sau intervenții chirurgicale care pot fi amânate, iar medicii vor fi detașați pe secțiile COVID, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat.

„Suntem nevoiți să emitem un ordin de 30 de zile care prevede că, începând cu data emiterii acestuia, managerii spitalelor publice cu paturi dispun măsuri de suspendare a internărilor pentru operații și tratamente care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate”, a declarat Raed Arafat.

Măsura nu se aplică urgențelor, femeilor însărcinate care au nevoie de controale obligatorii, pacienților cu afecțiuni oncologice sau care necesită proceduri de dializă.

Fiecare caz este analizat de medicul care tratează bolnavul respectiv și decide dacă operația sau tratamentul în spital se pot amâna sau nu.

Medicii din spitalele în care nu se mai fac operații vor fi detașați pe secțiile COVID.

De asemenea, în spitalele cu deficit de personal, medicii vor face ture de 12 ore. Dacă până acum dimineață la spital mergeau 4 medici, iar unul rămânea de gardă, de acum, din cauza presiunii foarte mari pe un singur medic, un medic va veni 12 ore, se va odihni 24 de ore și va relua o altă tură de 12 ore.

Ordinul este avizat și de Ministerul Sănătății, spune Arafat.