La Staționarul I al Spitalului Județean de Urgență Reșița va fi ridicat un spital modular cu 100 de paturi. Acesta este proiectul pe care promite președintele Consiliului Județean Caraș-Severin că îl va finaliza cât de curând. Această construcție va rămâne funcțională timp de aproximativ 15 ani, mai spune Romeo Dunca.
Însoțit de fostul consilier județean, Paul Purea, care în actualul mandat îi va fi consilier personal, dar și de Adelin Tuță, director executiv al Direcției de Investiții și Mobilitate Urbană din cadrul Primăriei Municipiului Reșița, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a descins în această dimineață la Staționarul I al Spitalului Județean de Urgență, acolo unde îl aștepta o parte a presei. Nu toată, deoarece nu în toate redacțiile se știa de această vizită de lucru, iar domnul Dunca a lăsat să se înțeleagă că doar unii ziariști scriu adevărul, în timp ce alții îi răstălmăcesc vorbele. Ca atare, ce să fi căutat aceștia la această întâlnire?
Concret, cei trei (ne întrebăm care a fost rostul prezenței lui Adelin Tuță) au vrut să vadă cu ochii lor terenul din curtea Spitalului pe care se va construi un spital modular cu 100 de paturi. Un teren pe seama căruia Romeo Dunca și Ionuț Popovici s-au contrat atât de mult în ultimul timp.
„Este vorba de un teren de 1.700 mp, care este important și fără de care nu puteam construi acest spital. Evident că modul de organizare al construcțiilor de aici nu ne sunt prielnice, e totul cârpeală tipic românească. Un spital nou ar fi fost o soluție pentru noi. Dacă nu aveam antamate aceste renovări ale celor trei staționare, nu aș fi fost de acord cu niciun fel de investiții. Dar am preluat aceste proiecte care au în jur de 30 de milioane de lei cheltuieli neeligibile. Deci noi vom plăti ca să primim fondurile: cinzeci, cinzeci, în această situație ne găsim. Trebuie să acceptăm acest compromis, renunțând la Staționarul III, pentru că acolo, din considerente de organizare a clădirii (clădire veche, demolată, cu trepte, accesul cu salvarea), faptul că a fost mulți ani spital de boli infecțioase, e plin de bacterii și datorită faptului că sumele plătite la acest proiect sunt mici, ne putem permite acolo să închidem această secție”, a explicat Romeo Dunca.
Președintele CJ a lăsat să se înțeleagă că, prin memorandumul semnat cu câteva zile în urmă, Caraș-Severinul va fi unul din cele două județe care accesează fonduri pentru spital modular.
„Noi ne-am mișcat foarte repede, că se merge pe varianta primul venit, primul servit, am obținut și terenul și avem proiectul tehnic gata, am venit să vedem fizic cum putem să-l conectăm după construire la spitalul existent. Intenția este de a-l folosi și acolo și să găsim utilitatea după necazul cu COVID. El va putea rămâne funcțional 10-15 ani de acum și va rămâne funcțional confortului pacienților în saloane, pentru că avem o mare problemă la calitatea serviciilor. Săptămâna asta nu reușesc, dar cealaltă săptămână până miercuri sper să duc proiectul și toată documentația la București. Mai repede de atât nu cred că s-a mișcat cineva”, a mai spus președintele CJ.
Cât privește terenul care a iscat atâtea probleme, Dunca ne asigură că este liber de sarcini și se poate construi pe el.
„Am rezolvat pentru că cei ce aveau interferențe cu el s-au simțit cu musca pe căciulă și nu există în Univers o limpezire a apelor mai repede ca la noi. Nu și-au dat acordul, am primit extras CF de la doamna care are o poziție de unde se pot elibera actele și la 4-5 zile după aprobarea în ședință am avut extrasul CF liber. Nu au protestat în instanță și un teren care a fost al CJ, în incinta spitalului, a devenit al CJ și al spitalului pentru a fi folosit pentru cetățean. Proiectul este eligibil. Finanțarea vine din banii Guvernului prin Ministerul Sănătăți”, a explicat Romeo Dunca.