Speranțele pentru noul an se leagă de ajutoare, donații și promisiuni

Deși reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin spun că în spitalele din județ nu există nicio problemă legată de stocurile de medicamente, se pare că la Spitalul Județean de Urgență Reșița tocmai asta este cea mai mare problemă și la final de an. Iar speranțele unității medicale pentru 2019 se leagă de disponibilitatea altora de a dona medicamente, aparatură și chiar mobilier.

În anul 2018, bugetul Spitalului Judeţean s-a bazat aproape exclusiv pe venituri proprii, 174,978 milioane lei, şi pe alocaţia bugetară de la Consiliul Judeţean, de 2,369 milioane lei. Deși dispune de un buget enorm, aproape egal cu cel al municipiului Reșița, unitatea medicală este nevoită să recurgă la tot felul de tertipuri pentru a supraviețui și pentru a asigura minimul necesar pacienților săi. Este explicabil, dacă ne gândim că aproape 90% din buget merge spre salariile celor peste 1.100 de angajați, după cum declara recent vicepreședintele Consiliului Județean, Ionuț Popovici.

CITEȘTE ȘI: Guvernul trimite bani Spitalului Judeţean Reşiţa pentru achiziţii de aparatură medicală! 18.000 de lei pentru anul 2018!

Așa se face că și în anul 2019 cea mai mare unitate medicală din Caraș-Severin se va baza pe ajutoarele oamenilor cu suflet, oameni care activează în domeniu, dar în străinătate, după cum afirmă managerul Waldemar Murgu. „Am discutat cu mai multe organizații nonprofit cu specific medical conduse de medici din Germania și din Austria și sperăm că în curând vom primi un ajutor în medicamente. Am ales să prioritizăm medicamentele în sensul în care vorbim de medicamente anti hipertensive, antibiotice și antiinflamatoare. Am creat aceste trei grupuri după consultarea cu medicii și am considerat de primă necesitate”.

Speranțe există și când vine vorba despre mobilier specific spitalului, dar și de aparatură, semn că actuala conducere se bazează și în 2019 mai mult pe bunăvoința cunoștințelor, decât pe forțele proprii ale unității. „Am convenit tot așa cu două organizații ca în jurul datei Paștelui să primim circa 100 de paturi electrice din partea unor organizații, a unei persoane, de fapt, care ne-a mai adus aceste lucruri și până acum, dar într-o cantitate mai mică și de la aceleași organizații care ne aduce medicamentele, dotări atât medicale cât și spitalicești. Ni s-a promis un sterilizator mare cu capacitate mare pentru că veșnic avem o problemă cu cel pe care îl avem, fiind foarte vechi, trebuie să reparăm permanent la el, dar și dotări de mobilier și altă aparatură în funcție de ce vor reuși să rezolve domniile lor”, a mai explicat managerul Waldemar Murgu.

Și totuși, „nu credeți când auziți că nu există medicamente în spitale”, dau de înțeles reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin. Stați cu ochii pe Express de Banat! Într-un viitor articol vă vom prezenta și poziția conducerii Casei Județene cu privire la practica din Spitalul Județean potrivit căreia pacienții internați sunt puși să își cumpere medicamente pentru tratament.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/