Specialiștii Medici’s avertizează asupra cancerului colorectal: boala care nu doare, dar poate ucide!

untitled design set 970x90 px

În ultimii ani, frecvența cancerului colorectal (CCR) a crescut semnificativ, fiind a doua cauză de mortalitate, prin cancer, la nivel mondial. Metoda cea mai recomandată în vederea depistării cancerului colorectal este endoscopia (colonoscopia), efectuată periodic, la persoanele de peste 45 de ani.

Examinarea corectă crește șansa de identificare a unui polip înainte ca acesta să devină canceros sau de identificare a cancerului colorectal într-un stadiu incipient, când tratamentul este mai eficient, iar șansele de vindecare sunt mai mari.

„Cancerul colorectal este o boală în care celulele sănătoase se modifică și cresc incontrolabil, la nivelul intestinului gros (colon sau rect). Creșterea celulară poate forma un polip non-canceros, care poate deveni o tumoră malignă (canceroasă). Majoritatea CCR-urilor sunt un tip de tumoră denumită adenocarcinom”, spune Dr. Singh Ravindra, medic specialist gastroenterolog cu competență în ecografie și endoscopie digestivă la Clinicile Medici’s Timișoara.

În privința simptomelor cancerului colorectal, de cele mai multe ori, în stadii incipiente, acestea nu sunt prezente, cancerul fiind depistat în contextul altor boli maligne. Posibilele simptome sunt: prezența sângelui în scaun, sângerare rectală, senzație de balonare, tulburări de tranzit (diaree, constipație etc), dureri/crampe abdominale, senzația de oboseală cronică, dispnee, paloarea pielii, scăderea inexplicabilă în greutate.

publicitate ziar expresb 1000x100

Este importamt de reținut faptul că screeningul este esențial și poate salva viața pacientului. Dovezile din ultimele trei decenii arată că depistarea precoce a CCR, prin screening, crește șansele la supraviețuire. Investigațiile folosite pentru screeningul cancerului colorectal sunt: testare imunohistochimică fecală, testul Hemocult (FOBT), endoscopia, sigmoidoscopia, AND-ul fecal, teste radiologice speciale, capsula endoscopică colonică de generaţia a doua (la pacienţii cu o colonoscopie anterioară incompletă sau unde colonoscopia nu poate fi efectuată). Metoda cea mai utilizată în depistarea CCR este endoscopia (colonoscopia). Majoritatea studiilor medicale au indicat o reducere a incidenței CCR cu 30% în ultimii 10 ani (în SUA) ca urmare a creșterii semnificative a screeningului de cancer colorectal.

Conform ghidurilor de practică europene, screeningul este recomandat persoanelor cu vârsta peste 50 de ani. Pe lângă vârstă, există și alți factori implicați în apariția bolii, cum ar fi: antecedente de polipi colorectali, cancer colorectal sau alte tipuri de cancer; stilul de viață: dieta, obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, fumatul; bolile inflamatorii ale intestinului (Boala Crohn, colita ulcerativa etc); istoricul familial;  sindroame ereditare: polipoza adenomatoasa familiala, sindromul Lynch, sindromul Turcot etc.

De asemena, examinarea corectă și la timp crește șansa de a identifica un polip înainte de a deveni canceros sau de a identifica cancerul colorectal în stadiile incipiente, când tratamentul este mai eficient și șansele de vindecare sunt mai mari. În plus, pe lângă colonoscopia regulată, adoptarea unui stil de viață echilibrat este esențial în reducerea riscului apariției CCR. Este indicată o dietă bogată în fructe și legume, mișcarea, precum și evitarea fumatului și a consumul de băuturi alcoolice.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/