Specialiștii din sănătate, puși la zid de un medic român stabilit în Londra! „Marii profesori nu apar public să vorbească și lasă profesia terfelită de politicieni cu interese”

whatsapp image 2022 10 03 at 13.25.51 (2)

Un medic român, stabilit în Marea Britanie, consideră că nivelul la care se discută pandemia COVID-19 în România este de domeniul penibilului. Specialiștii din sănătate tac, iar la pupitru trec „politicieni cu interese”, care „terfelesc” profesia de medic.

Tudor Toma, medic pneumolog român stabilit în Londra, spune că felul în care este discutată pandemia COVID-19 din România în spațiul public provoacă stări neplăcute. Efectul este greu de suportat din cauză că părerile medicale fie nu există, fie sunt „spurcate”.

„Părerile medicale sunt ori non-existente, ori sunt spurcate în cel mai murdar mod posibil de oameni care nu au nicio legătură cu medicina și care uită că, înjurând în public, nu fac decât să se eticheteze pe sine. Este foarte mare păcat că marii profesori de pneumologie, de infecțioase, de ATI, toți marii președinți de societăți medicale și de tot ce înseamnă medicină in România tac, nu apar public să vorbească și lasă ca profesia să fie terfelită de politicieni cu interese, de oameni care sunt buimăciți și bombardați cu tot felul de informații publicate de jurnaliști care nu știu să citească un articol științific, care au si ei interese, sau care trăiesc într-o poveste. La toate astea se adaugă grupul specialiștilor de carton, a medicilor care poate sunt inteligenți, citesc, dar care interpretează dovezile științifice după cum vor ei, fiindcă cred că pot, fiindcă așa s-a putut în trecut, ori fiindcă au alte motivații legate de notorietate, clinici private, sau mai știu eu ce.”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Efectul se răsfrânge asupra pacientului, care nu știe clar la cine să apeleze, este „plimbat” telefonic de la o instituție la alta și nu știe pe cine să mai creadă. Tudor Toma și-a imaginat cum ar putea fi văzut, de anumite categorii de persoane, un caz concret de COVID-19.

„Cazul de aici, al unui pacient de 65 de ani, ilustrează cum cineva care ar putea trăi bine mersi încă 10-20 de ani are tupeul să facă o complicație mai rară a unei boli care în mintea multora nu există. Însă cui îi pasă? Norocul lui este că scapă. Altfel, pentru negaționiști, e doar problema lui, a pacientului și oricum nu murea de covid, murea de pneumomediastin. Pentru medici e o problemă, care n-ar trebui să fie, dar pe care încearcă să o rezolve și îi alertează colegial pe alții. Pentru politicieni nu contează, fiindcă este doar un singur caz. Pentru jurnaliști e ceva plictisitor, deși imaginile arată un plămân sfâșiat, cum rar se vede și la fel ar putea să pățească și alții dacă nu se protejează. Iar pentru artiști și scenariști – aceștia ar putea scrie un roman cu spioni care va fi film, speculând faptul că pacientul este de fapt un chinez deghizat în italian, care și-a bombat pieptul cu aer doar fiindcă îl urăște pe Trump, iar imaginile de pe CT explică situația de astăzi sau de ieri de la Casa Albă, un pacient fiind dus la spital cu leziuni similare, după ce a fost împușcat de Secret Service. Și tot așa…”, a mai scris medicul.