O nouă acțiune din cadrul proiectului „InclusiveArt – Access to Culture for Disadvantaged Children and Youth” s-a desfășurat zilele acestea în comuna Berliște, acolo unde copiii cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani au contribuit la crearea unor spații speciale pentru comunitatea în care trăiesc.
Proiectul „InclusiveArt – Access to Culture for Disadvantaged Children and Youth” eMS RORS-22, finanțat de Uniunea Europeană prin programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, unde Asociația Nevo Parudimos este partener, pe lângă Primăria orașului Zrenjanin (Serbia), Centrul pentru Arte Frumoase și Aplicate Terra (Kikinda, Serbia), coordonator fiind Institutul Intercultural Timișoara, se apropie de final.
Una dintre activitățile proiectului a fost derulată de Lucian Turcu și Lia Gaudi în comuna Berliște. În perioada 10-28 septembrie, copiii din localitate, în cea mai mare parte, proveniți din familii cu posibilități reduse, au fost implicați în amenajarea unor spații speciale: unul pentru petrecerea timpului liber și un altul, transformat în muzeul satului.
„În această activitate am creat un spațiu în comuna Berliște unde tinerii, în timpul liber se pot întâlni și pot petrece timp împreună. Acest spațiu dedicat copiilor din zonă a fost renovat cu ajutorul lor, ei având libertatea să personalizeze camera așa cum și-au dorit. Totodată, am creat și un muzeu al satului, acesta find un lucru care lipsea și cu ajutorul căruia să poată fi promovată și păstrată cultura zonei respective. Unele dintre activitățile desfășurate de copii în cadrul acestei intervenții culturale au fost cum să învățăm și să construim portretul și corpul uman, pictarea pereților în camera destinată tinerilor pentru a-și petrece timpul liber. Totodată, au fost desfășurate activități de colectare a unor obiecte vechi. Copiii au mers prin sat și au adunat lucruri pentru a putea fi expuse în muzeul satului”, povestesc organizatorii.
Spațiul destinat tinerilor a fost amenajat în incinta Școlii cu Cls. I-VIII din Berliște, iar muzeul satului, în Parohie.
Întregul demers a fost sprijinit de Asociația Nevo Parudimos, care a intermediat întâlnirile necesare pentru derularea activităților.
Printre punctele tari ale intervenției se numără faptul că întâlnirea i-a ajutat pe copiii să învețe cum să lucreze împreună, cum să fie mai toleranți cu cei din jur, cum să fie productivi și să petreacă timp de calitate alături de ceilalți. Un alt plus în urma acestui proiect ar fi că acum tinerii au o cameră a lor unde pot să își petreacă timpul liber, dar și un muzeul al satului care va mai fi acolo multă vreme de acum încolo.
Așa cum probabil era de așteptat, punctul slab al activității a fost lipsa de implicare a localnicilor. Doar puțini dintre ei s-au implicat în sprijinirea demersurilor cuprinse în proiect.