„Spațiu pentru democrație și participarea tinerilor”, proiect demarat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș demarează proiectul „Spațiu pentru democrație și participarea tinerilor”, care pregătește România pentru ciclul 8 al dialogului Uniunii Europene cu tinerii.

Pentru a asigura măsurile necesare implicării tinerilor în politicile publice, precum și în exprimarea dreptului de vot în timpul alegerilor, la nivelul fiecărei țări din Uniunea Europeană s-a creat un grup național de lucru prin care se organizează consultări cu tinerii.

În România, grupul național de lucru pentru Dialog Structurat – GNL – este format din mai multe structuri de tineret, care lucrează alături de Ministerul Tineretului și Sportului. Tematica din acest an este „Tineri pentru Europa, Europa pentru Tineri: Spațiu pentru Democrație și Participare”.

Proiectul se va desfășura în 10 județe din România: Bihor, Buzău, Bacău, Botoșani, Dâmbovița, Timiș, Tulcea, Teleorman și își propune să colecteze opiniile tinerilor cu privire la mecanismele de participare aferente Ciclului 8, precum și de a stimula participarea lor la nivel local, regional sau național.

Proiectul este structurat în trei mari activități:

1. Acțiuni de cercetare

În prima etapă, tinerii documentează problemele cu care se confruntă în comunitate. Prin formatul standardizat de documentare nu numai că vor fi colectate informații cu privire la cauze și efecte, ci tinerii vor propune și soluții de remediere sau intervenție. În acest mod, contribuie activ la soluționarea provocărilor locale, dovezile colectate urmând a fi prezentate factorilor de decizie locali, pentru a demara procesul de intervenție locală.

2. Consultări cu tinerii față în față

Consultarea față în față se va desfășura sub forma unei dezbateri, prin intermediul căreia tinerii își vor exprima opiniile cu privire la consultarea europeană a Ciclului 8 și vor intra în dialog cu reprezentanți ai autorității locale sau regionale, contribuind la aducerea unor schimbări pozitive în politica de tineret.

3. PhotoVoice

PhotoVoice este un instrument necesar în documentarea opiniilor și a realităților vieții tinerilor prin intermediul fotografiei. Această metodă actuală poate fi ușor împărtășită pe rețelele de socializare, făcându-se cunoscută comunității. În urma activității se vor colecta minimum 10 fotografii care să exprime problemele și provocările pe care tinerii le întâmpină la nivel local sau național.

Opiniile tinerilor, care urmează să fie colectate prin cele trei modalități, vor fi prelucrate de echipa de cercetători a FITT, transformate în rezultatele finale ale proiectului și transmise autorităților locale, regionale și Ministerului Tineretului și Sportului.

Aceste rezultate vor face parte din raportul național pe care România îl va elabora pentru Ciclul 8. Informațiile astfel prelucrate vor fi postate pe website-urile partenerilor sau pe platformele din social media.

Înscrierile în cadrul proiectului se fac accesând linkul disponibil AICI, iar mai multe informații despre desfășurarea acestuia se pot găsi AICI.

Proiectul este realizat de Fundația Județeană pentru Tineret Timiș, alături de Fundația Națională pentru Tineret, Consiliul Tinerilor Instituționalizați și Consiliul Național al Elevilor.

Proiectul este finanțat de direcțiile județene pentru sport și tineret din mai multe județe.

Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT) este o organizație-umbrelă pentru organizațiile nonguvernamentale de tineret din județul Timiș. Cu 30 de organizații membre și peste 30 de ani de activitate neîntreruptă, FITT este cel mai important și cel mai vechi ONG de tineret din vestul României.