Cele mai multe spații din Policlinica din Reșița, amenajate în principal sub formă de cabinete medicale, au fost vândute de Primăria municipiului. Clădirea rămâne în atenția publică prin numeroasele deficiențe constatate în spațiile comune.
Cabinete de medicină de familie, cabinete medicale de specialitate – ambulatorii, biroul de expertiză a capacitații de muncă, Serviciul de Medicin Legală, Asociația diabeticilor și Direcția de Sănătate Publică, toate împart o clădire structurată pe cinci nivele în care există un du-te-vino permanent de oameni bolnavi, încărcați de griji. Situația deplorabilă în care se află spațiile prin care circulă atât de mulți cărășeni a fost confirmată de Direcția Județeană de Sănătate Publică într-un raport asupra verificărilor efectuate la sediul Policlinicii din Centrul Civic al Municipiului Reșița.
„Dacă la nivelul spațiilor de consultații și tratamente nu există deficiențe majore (igienă, sterilizare, biocide etc.), nu același lucru se constată la nivelul spațiilor comune, deficiențele fiind următoarele: nu sunt asigurate căile de acces pentru persoanele cu handicap, mobilierul din holurile de așteptare este degradat și /sau insuficient, iluminat deficitar pe căile de acces, nu se asigură sisteme de încălzire pentru spațiile comune, finisajele spațiilor comune sunt deteriorate, grupurile sanitare prezinta deficiențe majore (referitoare la instalații, obiecte sanitare , întreținere, dotare cu materiale și mijloace de igienă individuală a utilizatorilor) și sunt insuficiente ca număr. Grupurile sanitare stau închise (sub cheie, care se obține la solicitare de la cabinetul unde asteaptă pacientul), ușile și ferestrele din spațiile comune sunt cu grad avansat de uzură, personal elementar pentru curățenie insuficient (pentru spațiile comune – grupuri sanitare și căi acces), rețelele de canalizare colectoare nu asigură preluarea corespunzătoare a reziduurilor lichide menajere, motiv pentru care la parter uneori există refulări a apelor uzate”, a indicat șeful DSP Caraș-Severin, Dragoș Luca.
Toată lumea cunoaște aceste probleme, fie în calitate de pacienți, fie în calitate de medici, autorități publice, furnizori de servicii sau simpli cetățeni care însoțesc pacienții. Cât privește sancțiunile care ar fi putut fi aplicate, acestea s-au rezumat doar la avertismente, directorul DSP precizând că nu este adeptul amenzilor, care nici nu ar rezolva situația neclară a obligațiilor medicilor care activează în Policlinică. Alta va fi însă abordarea după ce se va încheia procesul de vânzare a tuturor spațiilor din clădire. În momentul de față, au rămas nevândute un spaţiu medical unde funcţionează cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă și care ține de Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin, şi un altul în care funcţionează cabinetul doctorului Dumitru Secăşan. Mai sunt și spaţiile pentru care există un litigiu cu Direcţia de Sănătate Publică, dar în acest caz se așteaptă soluția justiției.
Acum că spațiile sunt vândute, se creează și alte pârghii legale pentru determinarea noilor proprietari de a schimba aspectul clădirii, la interior și la exterior, astfel încât să aibă o imagine cu adevărat de imobil în care se oferă servicii medicale civilizate.
Citește și Neînţelegeri pentru mizeria din Policlinică!