Șpagă pentru primarul Mușa pe tarlaua Mezdraia sau agricultură sustenabilă și nostalgie daneză?

despa georgel

Procurorii anticorupție au fost chemați în comuna cărășeană Vărădia pentru a-l ancheta pe primarul Dănuț Mușa, suspectat de acte de corupție! În plângerea penală e introdusă și o firmă cu capital danez, care a investit 70 de milioane de euro în România!

Georgel Despa (foto), un crescător de animale din Vărădia, bănuiește că edilul-șef al comunei a refuzat intabularea unei suprafețe de peste 100 de hectare de teren agricol pe instituție pentru a putea fi pusă gratuit la dispoziția SC Agri Consortium SRL, doar în schimbul unor avantaje pentru sine. În acest sens, pune în atenția organelor de cercetare penală Sentința Civilă Nr.505 a Tribunalului Caraș-Severin, din 26 septembrie 2018, prin care Primăria pierde definitiv procesul privind schimbarea amplasamentului a circa 150 de hectare și este obligată să pună în posesie reclamanta din acel dosar în noul amplasament. Reclamanta este mutată din Tarlaua Mezdraia, în pășunea comunală, Primăria pierde cca 150 hectare de pășune, însă rămâne cu cele 150 din Tarlaua Mezdraia, atrage atenția Despa. Fermierul susține că, după Decizia Civilă 505, Primăria avea obligația să se intabuleze pe Tarlaua Mezdraia, iar mai apoi să le ofere terenul în concesiune fermierilor din comună. „În CF, terenul apare în continuare pe reclamanta care a câștigat schimbarea amplasamentului. Terenul aparține Primăriei, dar e lucrat de Agri Consortium SRL. Din primăvara lui 2019, firma începe să lucreze circa 110 hectare. Primarul a lăsat terenul respectiv neintabulat și, pentru a obține bani sau alte foloase necuvenite, a permis firmei respective să-l lucreze, iar firma să plătească doar impozit! Funcționarii Primăriei au încercat să mă ducă pe piste false, mi s-a spus că sunt terenurile UAT Grădinari, apoi că terenul a fost cumpărat de la alte firme. Sub anonimat, un angajat al Primăriei mi-a spus că firma Agro Consortium lucrează cele 110 hectare. Mai mult, aceeași firmă încasează subvențiile APIA prin adeverințele date de Primăria Vărădia. Primarul, în loc să aducă bani în bugetul Primăriei prin concesionarea terenului, câștigă bani pentru buzunarul dânsului și îi îmbogățește pe danezi dându-le terenul gratis! Există și suspiciunea că primarul abuzează de funcție și, pentru a obține foloase materiale, eliberează adeverințe de posesie și ajută ca terenurile de care cetățenii nu au habar să ajungă în posesia unor firme care îl sponsorizează!”, sesizează bărbatul oamenilor legii.

Acuzații deosebit de grave! Corupție și chiar fraudă cu bani europeni! Dar suspiciunile lui Georgel Despa au fost alimentate chiar de către primarul Dănuț Mușa. „La solicitarea unui cetățean din comună, Primăria transmite în scris, în 29.08.2022, că terenurile din tarlaua Mezdraia aparțin Comunei Vărădia, că nu sunt intabulate de Primărie, că sunt lucrate de SC Agri Consortium, care plătește impozit pe aceste terenuri în urma declarației de impunere. Primăria spune că nu există încheiat niciun contract de concesiune sau altă formă pe aceste terenuri. Repet, terenurile sunt intabulate pe o persoană fizică, Primăria este proprietar, iar la APIA și de lucrat lucrează danezii.”, a conchis crescătorul de animale.

Într-adevăr, în adresa nr. 2531 din 29 august 2022, Primăria Vărădia, prin semnătura primarului Mușa, comunică exact ceea ce spune Despa. În esență, că „terenurile din tarlaua Mezdraia aparțin comunei Vărădia”. I-am cerut explicații despre cele sesizate primarului comunei Vărădia. A contrazis tot ce a semnat, generând și mai multă suspiciune: „Ne pare foarte rău, noi avem 122 de hectare de pășune, plus vreo 18 hectare de pădure, în rest nu mai avem nimic, nu mai avem vreo altă proprietate. Danezii sunt intabulați pe teren, e cumpărat. Nu este și nici nu a fost al Primăriei acel teren, nu am fost niciodată proprietari acolo. Pășunea e închiriată fermierilor locali. Asta e tot ce avem în proprietate. Poate veni oricine să verifice, sută la sută vă spun că e proprietate privată.”

Primarul Mușa spune că va răspunde oricăror întrebări venite dinspre anchetatori pentru că nu e nimic de ascuns, că nu e nimic ilegal la mijloc, lucru pe care l-a făcut și cu ocazia altor reclamații. „Am mai primit că ne clasează cauza, ne-a făcut și pe la DNA, ne-a venit clasare, ne-a scos de sub urmărire. Nu pe speța asta, pe ceva legat de concesiunea pășunii, m-au acuzat că luam și eu bani de acolo, lucru care nu s-a dovedit, totul s-a făcut după lege.”, a afirmat Mușa pentru expressdebanat.ro.

Stiri Timisoara și Resita dacus 05 iulie 2024

Referitor la firma daneză care lucrează terenul respectiv, primarul din Vărădia are numai cuvinte de laudă. „Ne plătesc anual vreun miliard de lei pentru ce au construit pe acolo, bani pe care nu îi luam până acum un an, doi. Plus că sunt vreo 17-18 oameni care lucrează la ei. Altfel era pârloagă cât vezi cu ochii! Ei nu se văd că fură pădurile, că fură porumb de la firmă?!”, a pus punct subiectului Dănuț Mușa.

Am ajuns astfel la Răcășdia, la ferma Agri Consortium SRL. I-am întâlnit pe farm-managerul Jan și pe Pompiliu Pavel, împuternicitul celor 286 de acționari ai companiei, cu toții fermieri în Danemarca. Cu actele de masă, cu planul urbanistic pe o plasmă, au spus din capul locului: E o confuzie, o neînțelegere. Limita de hotar s-a schimbat, iar limita de hotar nu schimbă proprietarul, ci UAT-ul pe raza căruia se află terenul. Asta face sentința respectivă. „Nu e cea mai potrivită exprimare în acea adresă a Primăriei Vărădia. Nu e terenul Primăriei, ci Primăria amplasează pe o nouă locație terenurile care au fost suprapuse cu cei din Grădinari. Lucrurile astea se vor clarifica acum, când se face cadastrarea sistematică. Primăria nu se putea intabula pe aceste terenuri. Există instituții de control, Curtea de Conturi, OCPI. Nu cred că poți să ascunzi pur și simplu 100 de hectare. Noi am cumpărat acele terenuri în 2008, ele figurau atunci pe raza comunei Grădinari. Cele două primării și-au disputat în instanță limita de hotar, iar în urma sentinței, practic, s-au transferat terenurile de pe raza UAT Grădinari pe raza UAT Vărădia, dar proprietarii au rămas aceeași. Consecința e că noi nu mai plătim impozit la Grădinari, ci la Vărădia!” , a explicat Pompiliu Pavel.

Danezii de la Agri Consortium au venit în România pentru a face agricultură sustenabilă, fiind atrași de prețurile relativ mici. Compania deține astăzi 3 ferme în țara noastră, întinse pe 12.500 hectare de teren, dintre care lucrează 11.000. A investit 70 de milioane de euro. Recolta, în proporție de 90 la sută se exportă. Asta înseamnă grâu, orz, ovăz, porumb, floarea soarelui, rapiță, soia și altele. „Investitorul danez a fost atras la vremea respectivă de prețurile foarte convenabile, dar s-a investit foarte mult în terenuri și asta pentru că solul era mort. Nu a fost lucrat, a trebuit curățat și adus într-un stadiu normal de fertilitate. Și nu cu îngrășăminte, ci printr-o tehnologie specială. Danezilor le place România, își retrăiesc copilăria la noi, se întorc în timp. Când au venit cei din conducerea companiei să vadă terenurile au cerut un tractor cu remorcă, au pus paie înăuntru și așa au mers pe teren. E nostalgic pentru ei!”, ne-a dezvăluit împuternicitul companiei daneze.

Ca în cazul oricărei plângeri penale, rămâne ca procurorii să verifice dacă suspiciunile fermierului Georgel Despa se confirmă sau nu. Până atunci, danezii continuă să facă agricultură pe tarlaua Mezdraia și o fac ca la carte, iar Primăria Vărădia să încaseze taxele locale aferente.

Stiri de la Timisoara Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/