Dosarele fraudate prin care sute de cărăşeni s-au pensionat pe caz de boală sau au primit bani pe concedii medicale nu le-au adus necazuri doar medicilor Telbis, Cenda şi Ungur.
Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea de către medicii Telbis, Cenda şi Ungur, dar şi de către alte cadre medicale a infracţiunilor de luare de mită, complicitate la înşelăciune şi fals intelectual. „În fapt s-a reţinut că medicul-şef al Serviciului de Evaluări Medicale din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin, dr. Telbis, şi medicii specialişti în medicina muncii de la cabinetele de expertiză medicală din Caransebeş şi Moldova Nouă, dr. Ungur şi dr. Cenda, în complicitate cu alţi medici, încadrează nejustificat persoane în grad de invaliditate în schimbul unor beneficii materiale”, se precizează în rechizitoriu. Au solicitat, arată procurorii, sume cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei sau contravaloarea unei pensii pentru a le aviza încadrarea în grad de invaliditate, respectiv pentru a-i menţine în această categorie. De multe ori s-au mulţumit însă şi cu sume mult mai mici, ridicole chiar.
În urma audierilor a sute de aşa-zişi pensionari, procurorii au constatat că Telbis, Cenda şi Ungur nu sunt singurii medici implicaţi în această fraudă de proporţii. Aceştia nu ar fi putut aviza dosarele oamenilor fără complicitatea medicilor specialişti, care au pus diagnosticele corespunzătoare anumitor grade de invaliditate. În aceste condiţii, toţi cei care au inventat boli şi afecţiuni dau sau urmează să ofere explicaţii organelor de cercetare penală. Mulţi dintre pacienţi au povestit şi ce-au mâncat în ziua în care au dat şpagă, astfel că procurorii ne-ar putea lăsa în curând fără medici.