Șpagă de aproape un miliard! Trafic de influență simulat în Consiliul Județean și Primăria Pojejena!

Frații Gheorghe și Gruia Călin au fost trimiși în judecată de DNA Timișoara după ce un om de afaceri care a plătit cu titlu de mită 10 la sută din valoarea unor contracte de lucrări i-a denunțat!

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Gheorghe Călin pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și influențare a declarațiilor, și în stare de libertate, a fratelui acestuia, Gruia, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la influențarea declarațiilor. 

În rechizitoriul întocmit de DNA s-a reținut că, la începutul anului 2012, în contextul organizării unor licitații pentru alocarea unor contracte de lucrări în cadrul a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, Gheorghe Călin ar fi promis unui om de afaceri că îl va ajuta să obțină acele contracte, lăsând să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul Consiliului Județean Caraș-Severin și ai Primăriei comunei Pojejena. 

Pentru asta ar fi pretins 10% din valoarea contractelor atribuite, susținând că, din această sumă, ar fi urmat să remită o parte factorilor de decizie implicați. „În cursul aceluiași an, pentru demersurile întreprinse, după executarea lucrărilor și efectuarea plăților de către beneficiar, inculpatul ar fi primit de la martor, în mai multe tranșe, suma de 90.000 de lei”, precizează DNA.

gif card de energie dacus 1000x100

În cursul lunii noiembrie 2019, Gheorghe Călin, ajutat de fratele său Gruia, ar fi încercat să-l determine pe omul de afaceri, prin fapte cu efect vădit intimidant, să dea declarații mincinoase, prin care să nege faptul că a dat șpagă. 

Cei doi frați Călin au fost trimiși în fața Tribunalului Caraș-Severin. Nimeni din Primăria Pojejena sau Consiliul Județean Caraș-Severin nu are vreo implicare în faptele de corupție investigate de DNA.