Borcean a recunoscut tot despre examenul oprit de ofițerii anticorupție în Primăria Caransebeș! „S-au făcut presiuni!”

Primarul Caransebeșului a recunoscut că a primit, înaintea concursului, subiectele pe care ar fi putut să le rezolve candidații, însă are motive să creadă că totul a fost o capcană ce i-a fost întinsă pentru a fi scos din campania electorală!

Felix Borcean a fost audiat în calitate de martor în dosarul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caransebeș privind fraudarea concursurilor organizate pentru șefia a două instituții din subordinea Primăriei. Și anume, Piața Gugulanilor și Clusbul Sportiv. Potrivit reprezentantului Ministerului Public, se analizează probele și, în funcție de acestea, primarul Borcean ar putea fi pasat către DNA pentru a fi investigată participarea sa în această poveste. Dacă nimic nu-l incriminează, va rămâne cu calitatea de martor în prezentul dosar. 

Felix Borcean a recunoscut pentru expressdebanat.ro că Piața Gugulanilor reprezintă o miză atât de mare încât s-a încercat fraudarea concursului. Mai mult decât atât, spune că a luat măsuri excepționale ca acest lucru să nu se întâmple, că a creat impresii false celor care au încercat să-și asigure postul prin metode ilicite și că, totodată, a făcut inutile presiunile exercitate politic. „Eu am încercat să creez un cadru legal acestui concurs și chiar cred că a fost cel mai corect concurs care s-a desfășurat în Primăria municipiului Caransebeș. Nu s-a întâmplat niciodată să fie un concurs cu camere de luat vederi, cu subiecte făcute transparent în fața camerelor de luat vederi și concursul în sine să fie filmat”, susține primarul Caransebeșului. 

Miza: banii!

Subiectele s-au întocmit în dimineața examenului, „transparent, cu legislația în față, cu camera de luat vederi îndreptată spre masă, cu sunet și imagine”. Borcean mai spune că, în calitate de primar, a creat premisele unui examen corect. Dacă s-a produs vreo ilegalitate, atunci altcineva trebuie să răspundă. „Am ținut să fie filmat concursul pentru că a fost o presiune foarte mare în Caransebeș, a fost o emulație foarte mare în jurul acestui concurs. Atunci am dispus să fie filmat, să nu existe comentarii. Pericolul iminent de a se pierde controlul unui pilon important al puterii din Caransebeș a fost motivul presiunilor făcute. Există funcții plătite similar, pentru care nu există atâta pasiune. Toată pasiunea se învârte în jurul surselor de bani! Am simțit această presiune și pe candidați, și pe membrii comisiei. Am discutat cu fiecare membru în parte, am și declarat lucrurile acestea la Poliție. Le-am explicat adevărul. Eu cred că am procedat corect, ca un conducător care ține la prestigiul instituției”, a mai mărturisit edilul-șef. 

„Ar fi bine să te retragi!”

Potrivit primarului Borcean, înainte de concurs, președintele comisiei, Gheorghe Ștefan, a fost sunat de un „vechi liberal”. Tot într-una din zilele premergătoare concursului, a avut loc o întâlnire misterioasă între primarul Borcean și Pavel Juca, unul din candidații pentru postul de director la Piața Gugulanilor. Borcean surprinde prin sinceritatea sa. „Am recunoscut faptul că, la un moment dat, domnul Juca mi-a dat niște subiecte pe care eu să le dau comisiei! Lucru care nu s-a întâmplat! Eu din start am retezat firul acesta. Ca să fie oarecum sigur că va câștiga concursul, a zis că așa putem face deoarece s-ar putea ca unul dintre membrii comisiei să o ajute pe Luminița Verdeș (n.r. – celălalt candidat pentru postul de director al Pieței Gugulanilor). Pavel Juca se temea de asta. El a fost cel mai presat în toată ecuația aceasta. Au fost persoane care au venit și i-au sugerat să se retragă. Un consilier județean PNL, de exemplu, a fost ca un emisar: «Ar fi bine să te retragi, așa mi s-a transmis, pentru binele tău, pentru binele nostru, al tuturor. Nu ai vrea să faci și tu un pas înapoi, că e mai bine să fie liniște?!» Atunci, Juca a spus: hai să contracarăm. Cu două zile lucrătoare înainte de concurs, vineri, mi-a dat subiectele propuse de el, dar luni eu le-am tocat. Nu le-a văzut nimeni. Le-am declarat anchetatorilor că ele sunt în tocătorul din spatele scaunului meu, să le și confrunte cu subiecte care s-au dat, să nu fie nici un dubiu! Nu am dat subiectele respective comisiei, dar nici nu l-am înștiințat pe Juca, pentru că am vrut ca acest concurs să se desfășoare corect”, a mai dezvăluit Felix Borcean pentru expressdebanat.ro. 

Despre posibila fraudare a concursului au vorbit și fosta soție a lui Pavel Juca și avocatul acesteia, Cosmin Bolosin. Cei doi au fost în biroul primarului Borcean și i-au adus la cunoștință faptul că Pavel Juca se laudă că va fi viitorul șef al Pieței. „E adevărat, au fost la mine, mi-au arătat un dialog purtat de soții Juca prin mesaje. Atunci m-am gândit să securizăm la maxim acest concurs, iar în dimineața concursului am transmis să se filmeze tot, să nu mai existe discuții că se fraudează. Ce puteam să mai fac mai mult decât atât, adică să transparentizez sută la sută tot procesul prin filmare audio-video?!”, a explicat edilul-șef. 

În momentul de față sunt cinci inculpați în acest dosar, primarul Felix Borcean fiind martor.