La mai puțin de două luni de la numirea în funcție, premierul cărășean Sorin Grindeanu se confruntă deja cu prima moțiune de cenzură, inițiată de opoziție și susținută de PMP.
Începând cu ora 12.00, în Parlament va fi dezbătută moțiunea de cenzură inițiată de PNL-USR și susținută de PMP. Este primul document de acest gen cu care se confruntă Guvernul Grindeanu, la mai puțin de două luni de la învestire și vine pe fondul modificărilor la legile penale promovate de Executiv.
La distribuirea mandatelor pentru Camera Deputaţilor, PSD a primit 154 de mandate, UDMR – 21, ALDE – 20, iar PNL – 69, USR – 30, PMP – 18. Un număr de 17 mandate au fost atribuite minorităţilor. La distribuirea mandatelor pentru Senat, PSD a primit 67 de mandate, ALDE – 9, UDMR – 9, iar PNL – 30, USR – 13, PMP – 8.
Cifrele arată clar o majoritate în Parlament, o majoritate pe care se bazează și premierul Grindeanu. Acesta și-a exprimat convingerea că moțiunea nu va trece de Parlament. „Eu mă bazez şi Guvernul se bazează pe o majoritate în Parlament. Am primit votul Comitetului Executiv Naţional al PSD în urmă cu două zile, un vot de încredere pentru noi ca şi guvern, ceea ce înseamnă că inclusiv vot în Parlament. De aceea vă spuneam că acest Guvern se bazează în continuare pe o majoritate solidă în Parlament”, a declarat premierul Grindeanu duminică seara.
De cealaltă parte, opoziția speră totuși într-o reușită, așa că 123 de deputați și senatori au semnat documentul, însă moțiunea are nevoie de 233 de voturi pozitive pentru demiterea Executivului. „Sub masca respectării unor decizii ale unor instanţe interne sau internaţionale, guvernul girat de domnii Dragnea şi Tăriceanu lovesc în ceea ce înseamnă siguranţa românilor şi a intereselor lor legitime”, susţine PNL, în moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Grindeanu – Guvernul Sfidării Naţionale. Nu legalizaţi furtul în România”, citită în plen de vicepreşedintele Camerei, Cătălin Predoiu.
Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anunţat în şedinţa de plen că PMP susţine moţiunea de cenzură, afirmând că la demersul opoziţiei se alătură 25 de parlamentari PMP.
Parlamentarii UDMR vor participa la dezbaterea moţiunii de cenzură, însă nu vor vota nici împotrivă, nici pentru demiterea Guvernului Grindeanu, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, afirmând că, deşi au un protocol de colaborare parlamentară, Guvernul Grindeanu a făcut „greşeli majore”.
UPDATE, ora 15.30
Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a picat. Documentul a fost votat favorabil de 161 de parlamentari, alți 8 au fost împotrivă, iar 33 s-au abținut. Opoziția ar fi avut nevoie de 233 de voturi pentru. Parlamentarii PSD, ALDE și UDMR nu au participat la vot.