Liderul de la Palatul Amdinistrativ a comentat pentru Express de Banat ce înseamnă, de fapt, transferul creanțelor de la ANAF la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.
Parlamentarii cărășeni, PSD și PNL declarau zilele trecute că au susținut din plin aprobarea Ordonanței de Urgență prin care să se poată realiza transferul datoriilor de la UCMR, de circa 115 milioane de lei, la AAAS. Deși documentul a trecut cu majoritate de voturi, în continuare procedura prin care statul să devină acționar majoritar este în plină desfășurare.
„Este un prim pas însă, pentru că etatizarea de care am vorbit nu se va realiza decât în momentul în care aceste creanţe vor fi transformate în acţiuni şi pentru asta este nevoie de modificarea articolului 95 litera K din Legea 85. Această modificare sau legea modificată în această formă se află astăzi în comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Practic, reluăm acest proiect. El a fost odată respins de Parlament, nu din acest motiv al articolului K. În momentul în care această lege va fi astfel revizuită, vom putea transforma datoriile pe care le are UCMR-ul sau creanţele statului în acţiuni ale statului”, a explicat ieri liderul de la Palatul Administrativ, Sorin Frunzăverde.
De procesul de etatizare se vor bucura circa 100 de societăţi comerciale importante din ţară, nume de marcă ale economiei româneşti. „Această modalitate de a salva anumite societăţi comerciale aflate într-un moment de cumpănă, cu atât mai mult cu cât criza economică se prelungeşte, a fost folosită în foarte multe ţări din Vestul Europei şi chiar din Statele Unite ale Americii. Este o procedură prin care statul intervine, preia, pe un anumit termen, pentru un anumit timp, acţiunile prin transformarea creanţelor în acţiuni şi salvează întreprinderea respectivă. UCMR-ul este în această situaţie. Intervenţia statului este pe deplin justificată, pentru că UCMR-ul este, aşa cum ne place să spunem, mecanicul şef al industriei hidroenergetice din România, Hidroelectricii în speţă. Repet, este un primul pas, fără el nu se putea continua. Este, de asemenea, foarte bine că Legea 85 pentru revizuire se află în Camera Deputaţilor”, a subliniat președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.