Vezi ce instituții se descentralizează!

1000x100 (2) untitled design set 970x90 px

Actul normativ care se referă la descentralizarea instituțiilor publice este în plină dezbatere la nivel central și, cel mai probabil, va intra în vigoare de la 1 ianuarie.  

Deși mai sunt destule detalii care trebuie puse la punct, Ordonanța de Urgență care prevede modul în care vor funcționa multe dintre instituțiile publice din Caraș-Severin a fost catalogată ca una „emancipată” și așteptată de multă vreme, pentru ca lucrurile să funcționeze mai bine și să fie mai puțin birocratice.

„Săptămâna viitoare, USL va finaliza discuția, iar de la 1 ianuarie, aceste instituții vin în subordinea Consiliului Județean, așa cum o serie de instituții vor fi subordonate consiliilor locale. Este un pas înainte, o lege emancipată, care trebuia să existe în România de mai multă vreme, să statueze în România o asemenea realitate administrativă. Evident, cel mai mare rău din viața publică este în țara noastră centralizarea. Vor mai fi discuții, pentru că această lege afectează privilegiile celor care lucrează în administrația publică centrală. E remarcabil că la nivelul Guvernului s-a înțeles, în sfârșit, că gestionarea acestor probleme trebuie făcută la nivel local și regional. Evident, și alte instituții vor trebui trecute în subordinea administrației locale”, a declarat Sorin Frunzăverde, în cadrul celei mai recente conferințe de presă pe care a susținut-o la sediul Consiliului Județean.

CITEȘTE ȘI: FRUNZĂVERDE: „Proiectul lui Dragnea este foarte emancipat!”

Lista instituțiilor ce vor fi subordonate forului județean, în acest moment, arată așa:

1.oficiile judeţene de agricultură,

2.direcţiile judeţene pentru cultură şi patrimoniu,

3.unităţile teritoriale de promovare turistică,

4.direcţiile judeţene de sport şi tineret,

5.centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională,

6.casele corpului didactic,

7.agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă,

8.agenţia de plăţi şi inspecţie socială,

Banner Forta Dreptei tm 1000x100 1000x100 (4)

9.agenţiile judeţene pentru protecţia mediului,

10.direcţiile judeţene de pescuit şi acvacultură

11.direcţiile de sănătate publică.

Pe lângă acestea, și porturile de la Dunăre vor ajunge tot în administrare județeană, în timp ce plajele publice vor fi gestionate de consiliile locale.

Discuțiile nu sunt încă finalizate și certe, iar în acest moment nu se cunoaște sigur dacă Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă poate fi coordonată de la nivel local.

Ce spun directorii de instituții

Deși nu au mai avut o astfel de experiență, cei mai mulți dintre șefii de instituții susțin că schimbarea va fi benefică și că va putea îndrepta multe dintre problemele care acum nu sunt cunoscute la nivel central.

„Pentru noi nu se schimbă aproape nimic, esențialul rămâne. Noi nu am făcut nimic în afara județului. Am fost o direcție a Caraș-Severinului, chiar dacă am aparținut de Ministerul Culturii. E o bucurie! Reduc din birocrație. EU mi-am dorit să se întâmple acest lucru și colegii mei la fel. Am susținut proiectul de Lege. Ca instituție nu am putut comunica părerea pe care o aveam, dar ca persoane, da!”, a declarat Liubița Raichici, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național, pentru www.expressdebanat.ro  .

„Nu avem o experiență de genul acesta. Nu e rău, în principiu! Local se cunosc mult mai bine problemele. Sper că va fi în regulă, noi până acum am lucrat centralizat, direct cu ministerul. Structurile se vor împărți: o parte va trece la județ, o parte rămâne la minister. Din câte am înțeles, nu vor fi restructurări”, a declarat Luca Dragoș, directorul DSP Caraș-Severin.

 

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/