Este revoltă în rândul iubitorilor mersului pe două roți din Timișoara, după ce polițiștii locali au prins o somație de o bicicletă amplasată în mod simbolic într-o intersecție, în memoria unui tânăr mort într-un accident cumplit. Pe de altă parte, Poliția Locală Timișoara susține că bicicleta trebuie ridicată, fiind amplasată ilegal.
În vara anului trecut a avut loc un accident mortal într-o intersecție din Calea Lipovei, din Timișoara. Un tânăr biciclist, în vârstă de 22 de ani, a murit după ce a fost prins sub roțile unei betoniere. Cu scopul de a atrage un semnal de alarmă cu privire la pericolele la care se expun iubitorii mersului pe două roți, pe trotuarul de lângă locul accidentului, mai precis la intersecția Căii Sever Bocu cu str. Amurgului, a fost amplasată în mod simbolic o bicicletă.
Se pare că această bicicletă a intrat în vizorul polițiștilor locali, în aceste zile, care au luat decizia de a prinde o somație de vehicul. Astfel, oamenii legii au solicitat ridicarea vehiculului în termen de zece zile.
„Anul trecut, comunitatea ciclistă din Timișoara din jurul Masa Critică Timișoara a tras un semnal de alarmă puternic și vizibil pentru oraș și autorități! Prin amplasarea unui ghost-bike în memoria tânărului Cătălin, care a trebuit să plece dintre noi într-un mod foarte șocant și trist, am încercat semnalarea pericolului la care sunt expuși bicicliștii în Timișoara. Cum răspunde Poliția Locală Timișoara? Somează vehiculul „abandonat” cu coroane și lumânări plasat simbolic lângă locul accidentului, unde familia, prietenii și cicliștii se reculeg în numele lui și a altor cicliști care și-au pierdut viața în traficul haotic în și din jurul Timișoarei”, a semnalat Masa Critică Timișoara, într-un mesaj postat pe Facebook.
Pe de altă parte, Poliția Locală Timișoara a transmis că bicicleta este amplasată în mod ilegal și că mai mulți cetățeni au sesizat instituția, pe motiv că este abandonată.
„Este cunoscut faptul că bicicleta la care se face referire a fost amplasată în memoria unui tânăr, care a plecat în mod tragic dintre noi. Cu toate acestea, fiind amplasată pe domeniul public, au existat și cetățeni care s-au considerat distrași de prezența acesteia, sesizând în mod repetat faptul că este abandonată. De altfel, potrivit Legii 421/2002, privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, pentru vehiculele în privința cărora există indicii temeinice că ar fi fără stăpân sau că ar fi abandonate, aflate pe domeniul public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, agenții constatatori vor întocmi procese verbale de constatare și vor afișa o somație pe caroseria autovehiculului, prin care solicită ridicarea acestuia de pe terenul aparținând domeniului public sau privat al statului ori al unităților administrativ-teritoriale, în termen de 10 zile”, a transmis Poliția Locală Timișoara.
De asemenea, reprezentanții instituției mai arată că bicicleta este legată de un indicator rutier, lucru care se poate realiza doar cu avizul poliției rutiere.
„Potrivit aceluiași act normativ, se interzice amplasarea, în zona drumului public, de construcții, panouri sau dispozitive ce pot fi confundate cu indicatoarele sau cu instalațiile ce servesc la semnalizarea rutieră ori realizarea de amenajări sau alte obstacole care sunt de natură să limiteze vizibilitatea ori eficacitatea acestora, să stânjenească participanții la trafic sau să le distragă atenția, punând în pericol siguranța circulației. De asemenea, este interzisă lipirea de afișe, inscripții sau înscrisuri pe indicatoarele ori dispozitivele ce servesc la semnalizarea rutieră, inclusiv pe suporturile acestora. Menționăm că pentru a rămâne vehiculul în acel loc nu ni s-a adus la cunoștință efectuarea vreunui demers legal de către vreo persoană sau asociație”, a mai informat Poliția Locală Timișoara.