Un protocol de colaborare va fi semnat, săptămâna aceasta, la sediul CCIA Timiș, între Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș și Autoritatea Națională pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România. În contextul crizei de personal calificat, cele două entități vin în sprijinul economiei românești și susțin învățământul profesional dual.
Protocolul de colaborare urmărește să dezvolte proiecte atât la nivel local, regional, cât și la nivel național, prin intermediul cărora se va îmbunătăți sistemul de formare și certificare profesională inițială în sistem dual. Astfel, CCIAT și ANFPISDR se angajează să coopereze în mod aprofundat pentru identificarea nevoilor, sens în care se va elabora un plan unitar pentru îmbunătăţirea educaţiei, formării, certificării şi recunoaşterii profesionale iniţiale în sistem dual din România.
„Cred că cea mai bună și sigură cale de promovare a sistemului de învățământ dual, astfel încât să fie atrase un număr cât mai mare de companii, este utilizarea eficientă a infrastructurii Sistemului Cameral. Cele opt birouri regionale ale autorității ar fi ideal să fie chiar în sediul camerelor de comerț județene. În momentul de față, vorbim de o strategie pe 10 ani, pentru ca mediul de afaceri să beneficieze de predictibilitate. Invit camerele de comerț să facă parte dintr-un consiliu consultativ, în care să poată să vină cu propuneri, în scopul creionării unei strategii viabile”, a declarat Ion Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională Inițială în Sistem Dual din România.
Învățământul profesional dual reprezintă atât șansa de rezolvare a crizei de personal calificat pentru firme, cât și o educație alternativă pentru elevi și părinți. În acest sens, implementarea unei astfel de forme presupune colaborarea între mai mulți actori: elevi, școală, companie, autoritatea locală în administrarea căreia se află școala responsabilă pentru formarea teoretică, împreună cu părinții elevilor care, printr-o informare corectă și constantă, vor aprecia acest fel de învățământ cu șanse multiple de absolvire la orice nivel.
Protocolul de colaborare va fi semnat de Florica Chiriță, Președinte Executiv al CCIA Timiș, și Ion Gabriel Bratu, președintele Autorității Naționale pentru Formare Profesională în Sistem Dual din România.
În calitate de parteneri, la eveniment vor fi invitați reprezentați ai Inspectoratului Școlar al Județului Timiș, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar din Zona de Vest, directori de unități de învățământ profesional și tehnic, oficiali de prim rang ai administrației publice locale și județene, președinții camerelor de comerț ale județelor Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, dar și firmele care susțin și promovează acest sistem de învățământ.