Procurorii, chemați în horă cu Ansamblul „Semenicul”! Angajări cu cântec, dirijor pe lângă partitură și instrumentist de clasa I!

Consilierul juridic al Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin invită organele de cercetare penală să intre în sfârșit în horă. Se joacă în afara legii!

Nona Iorga denunță fapte de natură penală care s-ar petrece în instituția de cultură, fapte la care a refuzat să fie părtașă, în ciuda presiunilor care s-au făcut asupra sa. A fost ocolită atunci când s-ar fi impus avizul său de legalitate și totul ar fi fost pus în scenă așa cum a fost orchestrat. De sau la dispoziția managerului Ioan Benga! „Probleme au fost și înainte, dar s-au acutizat în ultima perioadă, în sensul că se încalcă legislația în vigoare. Atât din punct de vedere al culturii, cât și al altor legi! Sunt încălcări foarte grave ale legii privind angajările, mă refer la nerespectarea Regulamentului 286/2011, la ocuparea unor posturi fără condițiile necesare, interpretate după bunul plac. Am adus de nenumărate ori la cunoștiță acest lucru, dar degeaba! Angajările s-au făcut preferențial, s-a modificat regulamentul de concurs în funcție de persoana agreată să ocupe postul respectiv. Nu aveau studii, nu îndeplineau condițiile de pregătire pentru postul solicitat, cu toate astea, s-a sfidat legea și s-au ocupat posturile respective. E vorba despre șef serviciu și solist instrumentist. De toate acestea e responsabil managerul instituției!”, acuză Nona Iorga, consilier juridic și inspector resurse umane în cadrul Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

Ar fi trebuit să avizeze de legalitate anumite acte, dar a refuzat și a întocmit o notă prin care a sesizat încălcarea legii. I-a explicat managerului că sunt mai multe aspecte nelegale, dar au fost numite alte persoane să se ocupe de concursurile pentru ocuparea unor posturi. Nona Iorga a fost dată deoparte. „La un moment dat, chiar mi-a fost luată atribuția de inspector resurse umane. Avizul meu era obligatoriu. Pentru postul de solist instrumentist, regulamentul spune clar, probă scrisă, probă practică sau interviu. Proba scrisă a fost scoasă deoarece candidatul nu poate să scrie, nu are studii, nu știe să scrie! Nu a absolvit, din informațiile mele, decât clasa I. Când eu am întocmit bibliografia pentru concurs, exista și pentru proba scrisă, a fost publicată în Monitorul Oficial, în mass-media, numai că, în realitate, proba scrisă nu s-a mai ținut. S-a ținut doar proba practică pentru că persoana respectivă nu știe să scrie! A luat concursul și a fost angajată!”, dezvăluie consilierul juridic, care mai acuză că a fost supusă în mai multe rânduri la presiuni și controale care aveau drept scop intimidarea sa.

Atmosfera în instituție s-a aprins foarte tare după ce Ioan Benga a plecat în concediu, iar Nona Iorga a sunat la 112 pentru a cere intervenția oamenilor legii pentru că renumitul Petrică Vița ar fi agresat-o fizic și verbal. Rămâne ca managerul Benga să revină din concediu și să clarifice cine dirijează și care cum pe ce muzică joacă. Au sau n-au ce căuta procurorii în horă cu Ansamblul „Semenicul”?!

CITEȘTE ȘI: Artiștii Ramona și Petrică Vița, în vacanță cu japca! „Am fost agresată verbal și fizic!”