Soluție viabilă pentru criza pieței muncii din județul Timiș. Vietnam și Sri Lanka, printre țările țintă

Un eveniment destinat rezolvării crizei forței de muncă a avut loc astăzi, la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara. Camera de Comerț, Industrie și Agricultură și Centrul Bilateral de Afaceri România-Vietnam au organizat o întâlnire destinată sprijinirii companiilor din județul Timiș, care se confruntă cu lipsa de muncitori necalificați. O soluție în acest sens o reprezintă recrutarea de forță de muncă din Asia de Sud-Est, mai exact din Vietnam și Sri Lanka.

În județul Timiș, numărul șomerilor este mai mic cu 22,5% față de anul trecut, iar rata medie anuală a locurilor de muncă vacante este: industrie (31%), sănătate (18%), administrație publică și apărare (17%), comerț (10%), construcțiile (3%). Creșterea economică și rata șomajului scăzută accentuează nevoia companiilor locale de angajați calificați. În luna martie a acestui an, aproape 250 de societăți comerciale au anunțat peste 900 de locuri vacante.

„O rată a somajului foarte scăzută de 0,68% produce un dezechilibru major pe piața forței de muncă. (…) Cel mai mare deficit de muncă îl avem pentru muncitori necalificați în diferite domenii: în domeniul operatorilor și în cel al automotivelor, muncitorii necalificați din construcții, dar și pe meserii calificate este un deficit. (…) Față de anul trecut, solicitările angajatorilor pentru acele adeverințe ce sunt parte componentă a unui dosar pentru Inspectoratul General de Imigrări, adeverințe care atestă forța de muncă pe care o avem pe piața din Timiș s-au triplat și dacă aceste cereri s-au triplat, înseamnă că angajatorii au nevoie acută de forță de muncă. (…) Să știți că sunt cetățeni ai Uniunii Europene care vor să se angajeze în România, contează foarte mult pachetul salarial. Dacă suntem dispuși să oferim 1.000 de euro pentru cetățenii non-UE, atunci putem să avem o deschidere și pentru cetățenii Uniunii Europene”, a declarat Simona Potîng, director executiv AJOFM Timiș.

Conform Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiș, județul se confruntă în fiecare lună cu o diferență mare de forță de muncă.

„Lunar ne pleacă 13.000 de lucrători de pe piața muncii a județului Timiș. În urma studiului făcut de noi, 5.000-6.000 se duc de la o firmă la alta, 800 pleacă în pensie și 7.000 rămân acasă sau pleacă în străinătate. Atunci acest gol de 6.000-7.000 de lucrători e necesar să îl completăm lunar cu altă forță de muncă, din alte județe, din Asia și așa mai departe”, a spus Pavel Kasai, inspector-șef ITM Timiș.

În acest context, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Timiș a identificat unele modalități de acoperire a deficitului de personal calificat.

„Am încercat să aducem personalul disponibilizat de la complexele siderurgice din Hunedoara și Lugoj. Sprijinim în continuare învățământul profesional dual. Aici avem o serie de întâlniri cu directorii de la liceele tehnologice, cu multinaționalele care au nevoie de personal. Suntem deja într-o campanie în care, împreună cu Inspectoratul Școlar, luăm legătura cu elevii clasei a opta care pot fi elevi ai liceelor tehnologice”, a declarat Florica Chiriță, președinte executiv CCIAT.

În cadrul evenimentului „Forța de muncă din Asia – soluție viabilă pentru criza forței de muncă”,  firma World Wide Work Company, specializată în recuratarea forței de muncă din Asia de Sud-Est, a prezentat și altă soluție pentru acest deficit.

„România trăiește astăzi o dramă, o criză a forței de muncă și trebuie să înțelegem că această creștere economică pe care am avut-o în ultimii ani nu poate fi sustenabilă dacă nu găsim soluții la această criză. (…) Soluția la care trebuie să apelăm, uitându-ne pe harta lumii, vom vedea că din punct de vedere al salariilor pe care le putem oferi și din punct de vederea al pachetului salarial, nu putem să mergem în foarte multe zone. Noi propunem zona Asiei de Sud-Est pentru că sunt popoare cu o populație numeroasă, sunt popoare tinere, marea majoritate sunt tineri, au forță de muncă astăzi și cel puțin astăzi, oferta noastră salarială cu cererea lor este undeva în echilibru. Noi propunem Vietnam ca și piața externă pentru zona de construcții, pentru că au populație de 100 de milioane de locuitori, 54 de milioane forță de muncă activă și au foarte multe școli tehnologice, școli profesionale, unde au fost pregătiți. De asemenea, propunem Sri Lanka, care e o țară cu 23 de milioane de locuitori, au 8-9 milioane forță de muncă activă, cunosc foarte bine limba engleză și în industria ospitalității se încadrează foarte bine ca și nivel salarial pentru România”, a spus Mihai Tararache, director World Wide Work Company. 

Pe lângă soluția prezentată, firma de recrutare a prezentat aspecte referitoare la procesul de recrutare, oraganizarea selecției și alte formalități care vizează aducerea în România a lucrătorilor din spațiul non-UE.

„Primul pas, se inițiază procesul de recrutare în țara de originie, care în funcție de numărul solicitat poate dura 10 zile, 20 de zile, dacă sunt  100 de persoane solicitate poate să dureze mai mult. Înainte de procesul selecției, se ia legătura cu Agenția Națională a Forței de Muncă, care răspunde dacă există angajați în România sau nu. Apoi se organizează selecția propriu-zisă care poate fi în țara de origine cu directorul companiei angajatoare, cu inginerul desemnat de compania angajatoare. Poate fi în țara de origine, poate fi Skype. În urma testului se selectează persoanele, iar după acest proces se inițiază procedura de avizare a documentației. Prima este în țara de orgine, pentru că acel candidat trebuie să aducă documente pe care le depunem în România, acest proces poate dura  10-20 de zile. Apoi, se vine în România la Inspectoratul General de Imigrări cu toate documentele solicitate, care țin de compania angajatoare și de cetățeanul străin. Apoi, IGI eliberează avizul de muncă în termen de 30 de zile de la depunere și după se obține viza de lungă ședere la ambasada noastră din țara de orgine a cetățeanului străin. În termen de 30 de zile de la sosirea în România, trebuie să facă solictarea de eliberarea permis de lungă ședere. Cetățeanul străin de a doua zi de când vine în România, poate semna contractul individual de muncă și se comportă din punct de vedere al Legilației Muncii și Fiscalității, exact cum se comportă cetățeanul român.” a declarat Mihai Tararache, director World Wide Work Company.

Pe lângă atribuțiile legate de documentație, angajatorii trebuie să le asigure viitorilor angajați condițiile necesare de trai în România.

„Ar fi și unele probleme ale celor care vor să importe forță de muncă din spațiul non-UE. Trebuie să acorde spații de cazare, să acorde dovada că ei trăiesc în condiții civilizate, primesc bani de mâncare și primesc costurile ce impun transportul cu avionul Vietnam-România și când se termină contractul pe perioadă determinată de întoarcere înapoi în țara din care provin (…) În continuare în județul Timiș va fi nevoie de forță de muncă, apreciez disponibilitate și flexibilitatea pe care angajatorii din Timiș o au”, a declarat Ileana Tomoioagă, inspector-șef adjunct ITM Timiș.

Conform datelor Serviciului pentru Imigrări al județului Timiș, fenomenul de importare a forței de muncă din terțe țări este în ascensiune.

„În anul 2016, la nivelul Serviciului pentru Imigări al județului Timiș s-a solicitat eliberarea a circa 130 de avize de muncă pentru cetățeni terți, în 2017 în jur de 250, iar ascensiunea a avut loc în 2018, când a crescut cu 196%, în jur de 717 avize s-au solicitat”, a spus Alexandru Buzărin, sub-inspector Serviciul pentru Imigrări al Județului Timiș.

Peste patru milioane de români sunt plecați în țările europene, adică aproape jumătate din forța de muncă activă pe care o deține țara noastră.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/