Liberalul Marilen Pirtea critică vehement ordinul dat de Ecaterina Andronescu: „Amânarea, până după alegerile europarlamentare, a transmiterii cifrei de școlarizare reprezintă în fapt un act politic”

Ministrul Educației Ecaterina Andronescu a dat luni un ordin de ministru controversat, care stârnește tot mai multe critici, deoarece perpetuează politica haotică din învățământ, care a caracterizat majoritatea perioadei post-decembriste. Deputatul PNL Marilen Pirtea consideră că deciziile sunt pur politice, pentru a amâna anumite aspecte până după alegerile europarlamentare.

Practic, ordinul de ministru al Ecaterinei Andronescu a deranjat prin două aspecte. În primul rând, pentru că s-a amânat calendarul probelor de aptitudini pentru admiterea la liceu cu doar câteva zile înainte de Evalurea Națională, dar și pentru că s-a amânat pentru luna iunie comunicarea locurilor disponibile în licee și școli profesionale. De altfel, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” a și criticat deciziile printr-un comunicat de presă.


Marilen Pirtea, coordonator al Comisiei de Educație a PNL din Parlamentul României, este și el dur în ceea ce privește deciziile luate de Andronescu. „Ministerul Educației Naționale nu se dezminte, își continuă periplul de schimbări intempestive, cu sau fără legătură cu standardele de calitate în învățământ. După prezentarea «viziunii» în educație, în care a fost propus un bacalaureat diferențiat, cu probe din care lipsesc unele discipline: «nu e geografia, uite geografia!», «nu e informatica, uite informatica!», a venit la rând și haosul de la admiterea în liceu”, punctează Pirtea. 

Liberalul consideră că ordinul de ministru este un act strict politic. „Preocuparea principală a guvernării PSD-ALDE este aceea de a schimba din pix raportul numărului de locuri de la liceu și învățământul profesional, fără o consultare prealabilă cu cei asupra cărora se răsfrânge această decizie. Amânarea, până după alegerile europarlamentare, a transmiterii cifrei de școlarizare, reprezintă în fapt un act politic ce nu își are locul în educație! PSD-ALDE face experimente politice, jucându-se cu viitorul copiilor noștri!”, spune Pirtea. 

Marilen Pirtea solicită prin comunicatul de presă transmis în cursul zilei de marți ca Ministerul să comunice cât mai rapid cifra de școlarizare către inspectoratele școlare, să anuleze decizia de modificare a calendarului admiterii, dar și să înceteze acțiunile din care cei care suferă sunt copiii. „Așteptăm de prea mult timp stabilizarea funcționării acestor etape și proceduri de admitere, de care depinde viitorul atâtor mii de tineri. După nominalizarea a trei miniștri ai Educației, după ani de promisiuni și încercări disperate de a produce modificări de formă și conținut, adoptate haotic, este cu adevărat momentul să oprim această avalanșă a schimbărilor ce produc panică și nemulțumiri profunde, atât în rândul tinerilor din clasele terminale, cât și în familiile lor”, mai spune Pirtea.

Ecaterina Andronescu s-a răzgândit!

După reacțiile vehemente de marți, Ecaterina Andronescu a dat un interviu pe site-ul edupedu.ro, în care spune că susținerea probelor vocaționale nu se amână, deoarece ordinul de ministru nu mai avea timp să intre în legalitate, cu publicarea în Monitorul Oficial. Pesedista mulțumește frumos când este întrebată totuși de ce a semnat un asemenea document. „Un ordin devine ordin când se publică în Monitorul Oficial. Nu suntem și nu am fost într-o asemenea situație. Ca urmare, s-au inflamat lucrurile inutil”, a declarat Andronescu pentru sursa citată.

banner 970 x 250