Serviciul de salubritate Transal Urbis are o soluție de a reduce cheltuielile de gestionare a gunoiului menajer colectat de pe raza municipiului Caransebeș. O soluţie fezabilă, însă, doar dacă se implică şi Consiliul Local.
Potrivit directorului Transal, Ovidiu Chimigeriu, un platou de selectare a gunoiului ar reduce costurile din momentul deschiderii deponeului de la Lupac.
„Primăria Caransebeș are un contract cu serviciul nostru până în 2027 și noi gestionăm colectarea, sortarea și transportul gunoiului deocamdată la Drobeta-Turnu Severin și apoi, când va fi deschis, la Lupac. Dacă am găsi un spațiu unde să transportăm inițial gunoiul, să-l sortăm și compactăm, atunci am reduce cheltuielile și am plăti doar depozitarea la Lupac și transportul, fără să mai plătim pentru stația de transfer și stația de sortare. Noi am înaintat către Consiliul Local o adresă prin care solicităm acordarea unui teren cu utilități pentru ca cele două puncte de lucru să le unim, respectiv gunoiul menajer și deșeurile selective, pentru a le putea recicla cât mai aproape de punctul maxim”, ne-a precizat directorul Transal Urbis Caransebeș, Ovidiu Chimigeriu.
Dacă se va obține terenul până la sfârșitul anului, în 2018 va începe investiția în amenajarea platformei de sortare, care va fi suportată de către serviciul Transal Urbis. Proiectul va fi prevăzut cu cămine de decantare, precum și amenajarea unei hale pentru selectarea gunoiului și chiar o stație de sortare, menționează Chimigeriu, care precizează că de la începutul anului până în prezent s-a triplat cantitatea de gunoi colectat selectiv de către populație, un lucru îmbucurător dacă ne gândim că un raport al Agenției Europene de Mediu arată că țara noastră este codașă la recuperarea deșeurilor. Prin comparație, Germania recuperează anual 65% din materia primă reciclabilă, restul gunoiului fiind incinerat pentru producerea de energie.
„Dacă anul trecut am reciclat doar 5%, anul acesta și în 2018 suntem obligați să reciclăm 20%. Aici vorbesc de Transal, pentru că la nivel de municipiu am reciclat 15% cu ajutorul Serviciului Public de Întreținere și Reparații, care a adunat tot ceea ce înseamnă vegetație uscată. Sper ca în acest an, până tragem linie, să depășim 10%, ceea ce este un progres”, consideră Chimigeriu.