Soluţia de avarie: falimentul UCMR? Ori schimbarea parlamentarilor de Caraş-Severin?

Ministerul Justiției a refuzat avizarea conversiei datoriilor în acțiuni la SC UCMR SA. Deputaţii cărăşeni găsesc vinovaţi doar la Bucureşti!

În lungul discurs cu prilejul aniversării a 245 de ani de industrie grea la Reșița, reprezentantul EuroInsol și administratorul judiciar al uzinei reşiţene, Remus Borza, a dat și o serie de informații privire la situația UCMR. Una dintre ele este că, de fapt, în spatele acelui INET AG s-ar afla „un băiat foarte deștept!”, Bogdan Buzăianu, și că politicienii sunt cei care au vândut viitorul uzinei, cedând unor presiuni… nenumite însă de către Borza.

De fapt, acesta a explicat clar că cele peste 160 de milioane creanțe la stat nu vor putea fi achitate niciodată de către UCMR. „Este adevărat că anul acesta am făcut profit de un milion. Și în următorii ani putem face, dar în trei ani sunt trei milioane. Cu trei milioane nu poți achita creanțe de 200!”, a menţionat avocatul Borza, care a reiterat încă o dată necesitatea reconversiei în acțiuni a creanțelor. El a mulțumit politicienilor prezenți, deputații Ion Mocioalcă și Ioan Benga, pentru ajutorul dat ca proiectul de ordonanță prin care să se facă conversia datoriilor în acțiuni să ajungă pe masa Guvernului. „Dar, chiar dacă a avut aviz pozitiv de la Ministerul Economiei, de data asta Ministerul Justiției s-a opus, pe motiv că este o societate cu capital privat! Păi să vină INET să achite datoriile, eu îi aștept cu banii”, a spus Borza, care subliniază că și acum aceasta ar fi singura soluție pentru UCM Reșița. „Nu este o naționalizare, că statul nu ia uzina pe nimic. Acele datorii, 160 de milioane, nu se pot achita niciodată. Asta ar fi singura soluție, altfel, statul oricum nu va vedea acei bani!”, a mai punctat Borza. Din păcate, spune avocatul, Caraș-Severinul nu a avut politicieni suficient de convingători și pentru Ministrul Justiției, astfel încât actul normativ n-a mai apărut.

Administratorul judiciar al firmei reşiţene spune că o altă soluție ar fi transferarea patrimoniului și know-how-ului UCMR către o altă companie și intrarea UCMR în faliment. Dar, astfel, s-ar pierde istoricul, renumele acestei uzine care este cunoscută peste tot în lume.

Întrebat despre care ministru al justiției este vorba, deputatul Ioan Benga l-a indicat pe fostul ministru Tudor Chiuariu. Dacă lucrurile ar sta așa, întrebarea e de ce nu s-a încercat și la ministrul Cazanciuc o intervenție, atunci când s-a făcut remanierea Guvernului Ponta. Așa că singurul lucru cert este că județul nu a avut politicieni abili, care să susțină până în pânzele albe acest proiect…

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/